Reperul
Economic Politic

Dan Nica: Vânzarea combinatului ArcelorMittal Galaţi se transformă într-un proces total netransparent – VIDEO

* Europarlamentarul a subliniat și că ArcelorMittal nu și-a îndeplinit în totalitate angajamentele asumate la privatizare, deși a beneficiat de ajutoare de stat în valoare de 3 miliarde de dolari! *

Europarlamentarul PSD Dan Nica a declarat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bruxelles, că vânzarea combinatului siderurgic de la Galaţi de către gigantul ArcelorMittal devine netransparentă.

„Mi-au fost aduse la cunoştinţă informaţii care sunt extrem de îngrijorătoare în ceea ce priveşte modul în care se doreşte să se realizeze procesul de vânzare a combinatului ArcelorMittal Galaţi. Astfel, deşi am primit asigurări şi personale, şi oficiale din partea Comisiei Europene că există o cerinţă expresă din partea Comisiei Europene ca acest proces să fie unul transparent, să fie un proces în care să conteze extrem de mult care este capacitatea financiară a noului ofertant, care este bonitatea acestuia, care este capacitatea acestui nou investitor de a creşte producţia la combinatul din Galaţi la 4 milioane de tone tocmai ca să existe o piaţă europeană a oţelului echilibrată prin achiziţia de către ArcelorMittal combinatului din Italia, Ilva, informaţiile sunt că acest proces se transformă cu mare rapiditate într-un proces care este total netransparent”, a declarat Dan Nica.

Întrebat dacă sunt semnale că se întâmplă acest lucru, europarlamentarul a răspuns că există investitori ale căror oferte de cumpărare a combinatului de la Galaţi au fost deja respinse. „Semnalele ar fi că sunt producători din domeniul industriei europene a oțelului care au dorit să depună o ofertă și care, într-o manieră mai mult sau mai puțin elegantă, au fost respinși (…), ceea ce duce la ideea unei tranzacţii prearanjate, o tranzacţie care este total netransparentă”, a afirmat Dan Nica. Acesta nu a nominalizat niciun investitor respins, dar a vorbit despre cei care ar fi favorizați să cumpere combinatul de la Galați. „Sunt bănuieli că societăți asociate, afiliate până de curând cu ArcelorMittal ar fi cele care s-ar dori să fie favorizate în cadrul acestui proces”, a spus Dan Nica.

Pentru a se asigura că unitatea de la Galaţi ajunge în mâinile unui investitor puternic, capabil să crească capacitatea de producție, europarlamentarul i-a cerut Comisiei Europene să se asigure că vânzarea va fi una transparentă. „I-am solicitat public doamnei comisar care răspunde de domeniul competiţiei şi care gestionează acest proces ca să se asigure că orice ofertă care va fi trimisă de un producător pentru achiziţionarea combinatului de la Galaţi, cu atât mai mult producători europeni, trebuie să fie trimisă şi Comisiei Europene pentru a ne asigura că nu există o respingere din start a acestor oferte pe criterii care nu au nicio legătură cu criteriile de performanţă financiară sau economică. În al doilea rând, i-am solicitat doamnei comisar ca să existe în acest comitet de monitorizare a vânzării combinatului de la Galaţi un reprezent al Guvernului României tocmai pentru a ne asigura că există un mecanism transparent şi că interesele României sunt protejate şi respectate în privinţa unei unităţi strategice, cum este combinatul de la Galaţi. Şi în al treilea rând, i-am solicitat ca în pachetul care reprezintă garanţiile financiare pe are noul cumpărător va trebui împreună cu ArcelorMittal să îl pună la dispoziţia combinatului de la Galaţi pentru creşterea capacităţii de producţie, această sumă să fie de minim 200 de milioane de euro, care este considerată ca fiind minimul necesar pentru atingerea unei producţii de 4 milioane de tone de oţel pe an”, a declarat europarlamentarul Dan Nica. Oficialul a adăugat că i-a cerut aceste lucruri în scris Comisiei Europene şi aşteaptă un răspuns public.

În ceea ce privește faptul că un gigant internațional de talia ArcelorMittal părăsește România, Dan Nica a spus că nu este un moment foarte plăcut, mai ales că Guvernul României i-a acordat companiei ajutoare de stat de 3 miliarde de dolari, însă aceasta nu și-a îndeplinit toate angajamentele asumate în timpul privatizării din 2001. „Sigur că nu este un moment foarte plăcut. Nimeni nu și-a dorit ca să ajungem să discutăm despre o asemenea tranzacție, dar în același timp există și o amărăciune pe care am sesizat-o și la nivelul Guvernului României și pe care o împărtășesc și eu, și anume că, deși ArcelorMittal a beneficiat de circa 3 miliarde dolari ajutoare de stat, angajamentele pe care și le-a asumat, de modernizare și de creștere a producției, nu s-au îndeplinit. Dimpotrivă, am constatat că a existat o distrugere a instalațiilor existente într-o manieră iremediabilă, au fost date la fier vechi, au fost tăiate, astfel încât capacitatea actuală este cea pe care o știm, de 2,2 (milioane tone / n.r.), sigur, cu posibilitatea să crească imediat la 3 milioane de tone, dar cam atât. Deci angajamentele luate la privatizare, din punctul meu de vedere, nu au fost respectate și nici răspunsul pe care l-am primit de la ArcelorMittal nu a fost pe măsura dorinței guvernelor României, că au fost mai multe guverne de-a lungul timpului care au înțeles să ajute combinatul de la Galați, iar valoarea autorului de stat care i-a fost acordat se ridică la circa 3 miliarde de dolari”, a afirmat Dan Nica, spunând că în momentul de față trebuie să existe un „dialog foarte activ cu sindicatele, fără de care o înțelegere ar fi foarte fragilă”.

Dan Nica a vorbit şi despre vizita de mâine, 18 mai, a ambasadorului Ucrainei, Oleksandr Bankov, la Galaţi ca despre „o vizită într-o zonă de vecinătate”, însă există speculaţii că ar putea fi mai mult decât atât, în contextul în care unul dintre cei interesaţi să cumpere combinatul siderurgic este oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov.

Postări asemănătoare

Primăria, dată în judecată de firma care a început studiul de fezabilitate pentru tunelul pe sub Dunăre

Maria Vlad Romaniţă

V. Gîdei (PSD Galați): ”Sunt proiecțele și măsuri gândite haotic, doar electoral”

Reperul

Dănăilă: Grupurile de interese din jurul PSD Brăila au nevoie de bani publici

Sorin Rugină