Reperul
Social

De la 1 iulie, medicii de familie vor fi direct implicaţi în prevenirea diabetului

Începând cu data de 1 iulie, odată cu implementarea noilor norme la Contractul cadru, medicina de familie este direct implicată în prevenţia diabetului prin stimulentele financiare pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate le acordă medicilor de familie în vederea depistării precoce a acestei afecţiuni.

„Anul trecut, din statisticile noastre, reiese un număr de peste 1.000.100 de pacienţi incluşi în Programul naţional de diabet partea curativă. (…) Începând cu data de 1 iulie, odată cu implementarea noilor norme la Contractul cadru, medicina de familie din ţara noastră este direct implicată în prevenţia diabetului prin acele stimulente financiare pe care le acordăm medicului de familie pentru depistarea precoce a diabetului zaharat cu ajutorul unor analize de laborator pe care le oferim gratuit întregii populaţii pentru a putea fi depistată această maladie, o dată pe an.

Pe de altă parte, prin plata şi stimularea financiară a medicilor de familie de a consilia pacientul în legătură cu stilul de viaţă, cu comportamentul alimentar, cu nivele de activitate fizică ori consumul de alcool sau nivele de stres ori minime sfaturi nutriţionale”, a declarat președintele CNAS, Adela Cojan.

Potrivit acesteia, diabetul „are un răsunet financiar” deosebit de important în Fondul Asigurărilor Sociale de Sănătate.

Postări asemănătoare

Acțiune civică | „Descoperă pădurea din centrul Galațiului”

Reperul

Situaţia blocurilor pline de crăpături şi tasări, departe de a fi rezolvată

Maria Vlad Romaniţă

Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a a fost amânată cu încă două săptămâni

Reperul