* Unii au închis cabinetul, alţii oferă consultaţii contra cost, dar sunt şi medici ce lucrează pro bono *
Deoarece nu sunt mulţumiţi de felul în care sunt finanţaţi şi de faptul că una li s-a promis pentru anul 2018 şi alta vor primi, Societatea Medicilor de Familie şi Federaţia Patronatelor Medicilor de Familie au decis ca de pe data de 3 ianuarie să nu le mai ofere asiguraţilor de pe liste servicii gratuite. Acestea erau decontate prin Casele de Asigurări de Sănătate, dar medicii au decis să nu semneze actul adiţional la contractul cadru pe 2018, act prin care se continuă activitatea lor şi Casele de Asigurări le decontează serviciile. De miercuri, nu se mai eliberează reţete compensate şi gratuite, concedii medicale şi nu se mai oferă consultaţii gratuite. Teoretic, medicii sunt la cabinete, dar toată activitatea lor va fi contra cost. Este de aşteptat însă ca majoritatea fie să lucreze pro bono, fie să încerce alte modalităţi prin care să îşi protejeze pacienţii.
„Fiecare medic de familie decide în consecinţă, unii au închis, alţii lucrează pro bono sau alţii lucrează, dar nu gratuit. Oferim consultaţii, dar acestea se plătesc şi, la fel, oferim reţete, dar nu compensate sau gratuite. Mulţi au eliberat deja din luna decembrie reţete compensate şi gratuite pentru bolnavii cronic şi am dat şi trimiteri acolo unde se ştia că este nevoie”, a precizat dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, filiala Galaţi.
Preşedintele CJAS Galaţi a confirmat că, miercuri dimineaţă, 67 dintre cei 233 de medici de familie din Galaţi deja semnaseră, majoritatea din ultimele zile lucrătoare ale anului trecut, actul adiţional la contractul cadru, iar mulţi au anunţat că urmau să o facă. În lipsa unui contract semnat, CJAS a anunţat că nu poate deconta serviciile medicale oferite de către medici populaţiei asigurate.