Reperul
Economic

Decontarea navetei elevilor, posibilă din toamnă, odată cu începerea cursurilor

Ordinul Ministerului Educației nr. 4.426/2021, apărut marți în Monitorul Oficial nr. 715, este cel ce conține metodologia de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu.

Astfel, se stabilește că “[e]levilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, (…) prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 km”. Chiar dacă, prin oficializarea metodologiei, au fost stabilite toate detaliile legale, de principiu, decontarea navetei elevilor va fi posibilă din toamnă, odată cu începerea cursurilor școlare.

Totodată, decontarea transportului poate fi făcută și de către elevii care locuiesc la internat sau în gazdă, aceștia beneficiind de decontarea a doar opt călătorii dus-întors pe semestru.

Conform metodologiei, decontarea cheltuielilor de transport se face pe baza documentelor emise de operatorii de transport rutier și în limita a 30 de lei/ lună pentru distanța de trei kilometri. Pentru distanțele cuprinse între trei și 50 de kilometri, suma de 30 de lei/ lună se va suplimenta cu trei lei pentru fiecare kilometru/ lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare.
În cazul elevilor care nu locuiesc la internat sau gazdă și care trebuie să facă naveta pe distanțe mai mari de 50 de kilometri, se decontează suma aferentă distanței amintite, la care, pentru distanțele ce depășesc această valoare, se adăugă un leu/ kilometru/ lună.

Decontarea cheltuielilor de transport va trebui făcută de către școli până la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Pe de altă parte, în cazul solicitării sumelor de transport în avans, elevii trebuie să primească banii până în data de 20 a fiecărei luni.

În iunie, prin OUG 50/2021, autoritățile au stabilit ca toți elevii din țara noastră să beneficieze de transport gratuit la școală, indiferent că fac școala în localitatea de domiciliu sau nu.

Elevii care au depus documente pentru decontarea navetei în perioada cuprinsă între 16 iunie 2021 (data intrării în vigoare a OUG 50/2021) și finalul anului școlar 2020-2021 vor primi banii până cel mai târziu în data de 6 august, potrivit metodologiei.

„Pentru luna septembrie, respectiv începutul anului școlar, sumele se acordă în avans în primele 3 zile lucrătoare de la începerea cursurilor școlare”, mai scrie în document.

Postări asemănătoare

Alexandru Dănăilă, către CUP Dunărea: Care sunt pierderile de apă din 2017 şi cine le-a acoperit?

Sorin Rugină

Lansare proiect TehnoStagiu – Program competitiv de învățare la locul de muncă pentru elevi

Reperul

Edouard Martin, PE: Mittal este campion mondial la ajutoare de stat

Sorin Rugină