Reperul
Administratie Economic Eveniment Galati Social

Delapidarea de peste 500.000 de lei a avut loc la Şcoala nr. 18. Primăria este pregătită să se constituie parte civilă

* Faptele au fost săvârşite între 2012 şi 2014, dar au fost descoperite abia anul acesta *

Unitatea de învăţământ gălăţeană care a rămas fără peste 500.000 de lei în urma unei delapidări în serie şi a unor fapte de fals şi uz de fals, comise  între 2012 şi 2014 de către contabila şefă, este Şcoala nr. 18 din Galaţi. Contabila şefă de atunci a decontat fictiv prin firma soţului, care era şi el angajat al şcolii, dar şi a fiului, de la produse  pentru  curăţenie, mături, gresie şi faianţă, necesare unor lucrări, până la tonere, topuri de hârtie sau alte obiecte de papetărie. Au fost şi situaţii în care au fost decontate fictiv materiale de construcţie care erau aduse, de fapt. în școală de firmele care efectuau astfel de lucrări. Astfel, școala plătea de două ori materialele.

Deși faptele au fost săvârșite în perioada 2012 – 2014, polițiștii au efectuat anul acesta, înainte de Paşte, percheziții la unitatea de învățământ la care femeia lucra. De la unitatea de învățământ s-au luat mai multe acte, necesare în dovedirea delapidării de peste 500.000 de lei.

Banii ar fi fost extrem de necesari școlii pentru dotare cu aparatură modernă sau reparații uzuale. „Nu cunosc amănunte despre contractele care s-au încheiat atunci, nu eu eram director, eram doar cadru didactic în cadrul şcolii. Înainte de Paşte au venit poliţiştii şi au ridicat documente, contracte, nu am de unde să ştiu mai multe”, a spus Gabriela Alexandrescu, actuala directoare a Şcolii nr. 18.

Contabila șefa și-a dat demisia de la unitatea de învățământ imediat după ce a ieșit la iveală „afacerea” familiei sale.

Afacerea păguboasă pentru unitatea de învăţământ a ieşit la iveală după un audit cerut de Primăria Galaţi şi realizat în 2015. „S-a constatat în urma auditului comandat că la respectiva şcoală ar exista un prejudiciu de peste 500.000 de lei. Este vorba despre o sumă dată de municipalitate către şcoală pentru servicii de funcţionare. Din primele cercetări a reieşit că ar exista şi un conflict de interese, firma despre care vorbim ar fi aparţinut angajatului şcolii la momentul respectiv. Toate datele au fost date către Poliţia Economică, există acum o anchetă. Dacă anchetatorii vor trimite, la finalul cercetării, o notificare în acest sens, Primăria Galaţi se va constitui parte civilă pentru recuperarea prejudiciului”, a declarat  Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Contabila șefă şi soţul ei, ambii angajați ai școlii, au fost puşi oficial sub acuzare pentru delapidare, fals intelectual, fals în înscrisuri şi uz de fals, toate în formă continuată și inițial au fost reținuți pe baza de ordonanţă pentru 24 de ore. Ulterior, cei doi au fost plasați sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile pentru cauțiuni de câte de 50.000 de lei.

Citeşte şi:

Incredibil! Au delapidat bani de la şcoala unde soţia era contabil şef

Postări asemănătoare

De 10 ani în sprijinul copiilor care strălucesc altfel

Reperul

Violatorul fetiței de 10 ani ieșise din închisoare în decembrie în baza Legii recursului compensatoriu

Maria Vlad Romaniţă

RAR nu mai eliberează CIV decât cumpărătorului din acte

Reperul