* Antoneta Ioniță și Vasile Varga propun refacerea drumurilor din județ, reabilitarea de școli și cămine culturale, investiții în aducțiuni de gaze sau de electricitate și extinderi ale unor rețele de apă și canalizare *
Starea drumurilor din județ, reabilitare de școli și cămine culturale, investiții în aducțiuni de gaze sau de electricitate, extinderi ale unor rețele de apă și canalizare sunt doar câteva dintre amendamentele pe care cei doi deputați ai Partidului Național Liberal Brăila le-au avut în vedere ca propuneri la Legea bugetului de stat pe 2019. În total, 35 de amendamente care interesează locuitorii din județul Brăila, atât din mediul rural, cât și pe cei din orașe.
„Am discutat foarte mult cu oameni din tot județul, cu primari, cu alți reprezentanți ai comunităților locale și am identificat tot felul de nevoi de investiții. Unele sunt lucrări care ar urma să înceapă, pentru altele este nevoie de alocări bugetare în vederea finalizării acestora. Dincolo de nevoi punctuale, încercăm să promovăm și investiții mai ample, cum ar fi înființarea a trei centre de depozitare a legumelor, fructelor și florilor la Traian-Unirea, Vișani-Jirlău-Galbenu și Movila Miresii – Râmnicelu, care ar putea reprezenta un sprijin pentru agricultori și garanția unui comerț civilizat. Ne-am dori să existe fonduri și pentru realizarea unei strategii de dezvoltare economică a județului, pe care să o avem în vedere în următorii ani”, a explicat deputatul liberal Vasile Varga.
Reabilitarea drumurilor comunale din Berteştii de Jos, asfaltarea drumurilor din comuna Cazașu, a 15 kilometri de drumuri din comuna Mircea Vodă, a străzilor din Scorțaru Nou și din Unirea, pietruirea a 10 kilometri de drum agricol din Unirea, modernizarea unor străzi din comuna Victoria, înființarea rețelei de gaze naturale din Viziru, reabilitarea căminului cultural, a rețelei electrice, extinderea rețelei de apă și a celei de gaze, toate din comuna Cazașu, se află pe lista de amendamente a celor doi parlamentari brăileni. Liberalii militează și pentru reabilitarea fostei școli din Cazașu, a celor din Marașu și Tichilești, pentru asfaltarea a nouă kilometri de drum în Frecăței, modernizarea străzilor din localitățile Corbu Nou și Corbu Vechi, înființarea a trei platforme de gunoi în Măxineni, construirea pieței agro-alimentare din Mircea Vodă. Înființarea unui parc voltaic la Șuțești ar putea asigura energia electrică necesară instituțiilor publice din comună, în timp ce realizarea unui teren sintetic la școala din Albina sau finalizarea stadionului și înființarea unui teren de tenis de câmp în comuna Unirea ar putea reprezenta o posibilitate de recreere și de viitoare perfromanțe pentru cei mai mici locuitori ai comunităților.
Pentru locuitorii din municipiul Brăila, se încearcă atragerea de fonduri în vederea reabilitării termice a blocurilor, printr-un program multianual, dar și reabilitarea falezei Dunării și extinderea acesteia, de la Căpitănie până la trecere Bac Stânca. „Avem un amendament și pentru alocarea banilor necesari înființării a șase centre de permanență în care locuitorii orașului Brăila să primească asistență medicală pe timpul nopții și de vineri după-amiază până luni dimineață. Una dintre priorități rămâne asistența medicală primară, astfel că am solicitat suplimentarea bugetului repartizat rețelei medicilor de familie, care se confruntă acum cu o gravă subfinanțare. Am introdus amendamente în vederea suplimentării sumelor alocate prin programele naționale pentru medicamentele bolnavilor cronic, precum și pentru alocarea banilor necesari demarării construirii spitalului regional Brăila-Galați și a celor opt spitale regionale promise de PSD”, a declarat deputatul Antoneta Ioniță.
Alexandru Dănăilă, președintele PNL Brăila, spune că o parte dintre amendamentele pe care parlamentarii brăileni le susțin acum la București au fost propuse de liberali în Consiliul Local Municipal și în Consiliul Județean Brăila, dar atât primarul Marian Dragomir, cât și președintele Iulian Chiriac au refuzat să le ia serios în calcul. „Dacă cei care conduc municipiul și județul Brăila sunt surzi și ignoră, aș spune chiar cu dispreț, nevoile comunităților și ale oamenilor, asta nu înseamnă că noi nu continuăm să ne batem pentru normalitate. Mergem mai departe cu această problematică și încercăm să obținem bani de la București, unde poate vom găsi mai multă deschidere. Dacă nu, brăilenii nu au decât să constate singuri cum sunt tratați de guvernații de la PSD, atât la nivel național, cât și în plan local. Rămân la părerea mea, pe care am mai spus-o, că problemele unei comunități înseamnă nevoile unor oameni, iar rezolvarea lor nu trebuie să aibă culoare politică!”, este opinia liberalului Alexandru Dănăilă.
Amendamentele depuse la buget sunt mai întâi dezbătute în comisiile de specialitate, apoi în Comisia de Buget-Finanțe, pentru ca, în final, să fie votate de plenul reunit al Parlamentului României.