Reperul
Politic Social

Deputatul PNL Antoneta Ioniţă i-a cerut ministrului sănătăţii să aloce fonduri pentru vaccinarea împotriva cancerului de col uterin

* Parlamentarul liberal i-a adresat o interpelare oficialului guvernamental *

Deputatul PNL de Brăila, dr. Antoneta Ioniţă, membru în Comisia de Sănătate a Camerei, i-a adresat o interpelare ministrului sănătăţii, solicitându-i alocarea fondurilor necesare pentru susţinerea campaniei de vaccinare a tinerelor împotriva cancerului de col uterin. Într-un comunicat de presă remis azi, deputatul liberal explică motivele pentru care a făcut această interpelare. „Peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin în fiecare an, peste 1.900 dintre aceste femei pierd lupta cu boala. Cancerul de col uterin afectează în primul rând tinerele cu vârsta între 15 şi 44 de ani, iar România este unul dintre cele două state din UE care nu asigură finanţare pentru un program de prevenţie prin vaccinare împotriva infecţiilor cu HPV”, a punctat medicul Antoneta Ioniţă.

Aceasta a adăugat că i-a solicitat ministrului sănătăţii includerea vaccinării HPV în programele naţionale de imunizare, dar și alocarea sumelor aferente. „Acum, vaccinarea HPV se realizează doar la solicitarea părinţilor, printr-o cerere adresată medicului de familie, care transmite Direcţiei de Sănătate Publică numărul de doze de vaccin necesare. Până la sfârşitul anului 2017 au fost înregistrate aproximativ 10.000 astfel de cereri la nivel național, dar problema este una departe de a fi rezolvată, pentru că nu s-au alocat şi fondurile necesare. Bugetul acordat de Ministerului Sănătăţii pentru programele de prevenţie nu implică și finanţarea programului de vaccinare HPV. În acest context, i-am solicitat ministrului să răspundă la o serie de întrebări și să precizeze când vor beneficia fetiţele de vaccinarea HPV, având în vedere că solicitările părinţilor sunt înregistrate încă din luna aprilie 2017 şi nu au fost onorate până acum. De asemenea, am cerut un plan de măsuri concrete pentru implementarea unui program de vaccinare HPV eficient  şi funcţional”, se arată în comunicatul de presă semnat de către deputatul PNL de Brăila.

Postări asemănătoare

Ce categorii de persoane pot beneficia de vaccinuri imunizante gratuite, inclusiv împotriva gripei

Reperul

C. Cristache (PMP Galați), despre “habarniștii care ne conduc”

Reperul

Structura anului școlar 2023- 2024

Reperul