* Deputatul liberal și-a publicat raportul de activitate pe anul trecut, când a avut 98 de propuneri legislative, 40 de interpelări și întrebări, 41 de declarații politice, 20 de moțiuni și 56 de luări de cuvânt în plen *
Deputatul PNL de Brăila Antoneta Ioniță este primul parlamentar brăilean care a făcut public raportul de activitate pe 2018. Așa cum reiese din document, parlamentarul liberal a fost activ, având anul trecut 98 de propuneri legislative, 40 de interpelări și întrebări, 41 de declarații politice, 20 de moțiuni și 56 de luări de cuvânt în plen.
”În 2018, activitatea mea în Parlamentul României s-a concentrat, în principal, pe dificultățile pacienților și ale sistemului medical, un domeniu aflat mereu în impas, dar am fost atentă și la problemele punctuale ale brăilenilor, pe care am încercat să le impun pe ordinea de zi a Camerei Deputaților. Unul dintre cele mai acute subiecte asupra căruia am atras în mai multe rânduri atenția Ministerului Sănătății este dispariția de pe piață a medicamentelor esențiale, în special a celor cu preț redus. S-au creat, astfel, dezechilibre majore în asigurarea accesului la tratament al pacienților, în urma dispariției de pe rafturile farmaciilor a mii de medicamente, cele mai multe cu prețuri sub 25 de lei, în marea lor majoritate fabricate în România. Această situație a fost cauzată de aplicarea unei taxe care a făcut ca prețul să nu acopere costurile de producție, astfel că au fost scoase din fabricație. Situația rămâne una de actualitate, asupra căreia voi insista” a precizat Antoneta Ioniță.
Deputatul PNL a adăugat că a atras atenția, prin intermediul mai multor interpelări și declarații politice, că medicina de familie, acolo unde se acordă 80% dintre consultații, rămâne o ”Cenușăreasă” a sistemului sanitar, subfinanțată și unde medicii trebuie să facă față unei birocrații excesivă, care face ca timpul alocat consultației pacienților să fie consumat cu sarcini și rapoarte inutile.
”În plus, l-am interpelat pe ministrul Finanțelor Publice, căruia i-am reamintit că poate acorda facilități fiscale sub forma de credite avantajoase, de tipul ”primul praxis”, pentru dotarea cabinetului medical, o măsură care ar încuraja tinerii să se specializeze în medicina de familie și să fie motivați să practice această meserie și în mediul rural. Am făcut demersuri pe lângă Ministerul Sănătății pentru demararea Programului național de diabet zaharat, prin care aproximativ 3.600 de copii bolnavi de diabet beneficiază acum de sisteme de monitorizare continuă a glicemiei, de pompe de insulină cu senzori de monitorizare și de materialele consumabile aferente acestora, care le permit dreptul la o viaţă normală”, a mai punctat deputatul.
În lista de subiecte atinse de Ioniță în 2018 se numără și criza din spitalele brăilene, politizarea managementului sanitar, criza de medici specialiști, numărul insuficient al ambulanțelor, necesitatea înființării centrelor de permanență medicală.
”Împreună cu un grup de parlamentari, am reușit să elimin din legislație o prevedere prin care cabinetele medicilor de familie, cele din ambulatoriile de specialitate și cabinetele stomatologice erau obligate să treacă, din 2019, printr-un proces excesiv de acreditare. Am inițiat un demers legislativ și de modificare a prevederilor Codului Fiscal, astfel încât persoanele persecutate politic, cele care au fost deportate sau au fost în prizonierat, precum și urmașii acestora, să beneficieze de o serie de drepturi: scutire la plata impozitelor și taxelor pe clădirea în care au domiciliul, precum și de scutirea de taxe și impozite pe teren. Am fost inițiator al legii prin care se dorește ca gărzile efectuate de medici și personalul medical să fie recunoscute ca vechime în muncă, indiferent dacă sunt efectuate la norma de bază sau la normele prin cumul. Este un timp de muncă neluat în calcul, ceea ce reprezintă o inechitate”, a mai adăugat deputatul liberal.
Aceasta a adăugat că îi așteaptă pe brăileni la cabinetul său parlamentar situat pe Bulevardul Independenţei nr. 8, bloc B1, sc. 4, et. 1, jud. Brăila, program -de audiențe: vineri – de la ora 14:00 și sâmbătă – de la ora 10:00, cu programare în prealabil la telefon 0746-58-62-32, și că le așteaptă sugestiile, propunerile și problemele pe adresa de e-mail: antoneta.ionita@cdep.ro.