Reperul
Interviu Politic

Despre educație și politică, cu prof. Daniela Ancuța Șarpe și prof. Doru Căstăian

”Să rupi școala de mediul politic este o decizie dezastruoasă” * “Unii au impresia că politica e pentru alții, nu pentru ei”.

 Interzicerea subiectelor pe teme politice în școli este o nemulțumire pe care o au mulți profesori. Și nu este vorba despre propaganda electorală, ci despre cunoașterea politicii naționale și locale, a partidelor, doctrinelor și a celor care sunt implicați în viața politică a societății. Invitați la Reperul TV, profesorii Daniela Ancuța Șarpe și Doru Căstăian au dezvoltat subiectul care, deși în alte țări este tratat ca o disciplină distinctă, în România nu este acceptat de sistemul educațional.

”Noi trebuie să ne întrebăm serios ce fel de oameni vrem să producem pentru că inclusiv din cauza a ceea ce se întâmplă pe scena politică ratăm obiectivele educației. Gândiți-vă numai la interdicția în școala românească de a se discuta politică. Este o tâmpenie absolută! Ar fi o chestie complet nedeontologică să te folosești de elevi pentru scopurile politice, dar să interzici literalmente, să rupi școala de mediul politic – care este avangarda oricărei societăți, este o decizie dezastruoasă. Elevii sunt interesați. De multe ori, ei sunt cei care vin și întreabă «ați văzut ce s-a întâmplat?» Nu discutăm politică în școală, dar să discutăm despre politica lui Ștefan cel Mare în raport cu Țara Românească (!?!). În schimb, nu avem rețineri să mai colindăm câte un partid politic. Toate lucrurile acestea au efecte. Dacă tu îl înveți pe copil că politica nu e despre el și nu e despre viața lui, asta vei obține: un tânăr care are sentimentul că politica nu e despre el și nu e despre viața lui”, a declarat la Reperul TV, profesorul Doru Căstăian.

Aceeași idee a fost susținută și de Daniela Șarpe, profesor la FEAA din cadrul Universității “Dunărea de Jos”. În plus, domnia sa a subliniat că profesorii ar putea fi un vector important al comunicării, mai ales când este vorba despre combaterea ”fake news”.

”Am fi putut face mult bine în sensul acesta, în a ieși public și a spune: «Putem să gândim cu toții! Haideți să ne uităm la specialiști!” Nu cred că există o reținere, ci pur și simplu e senzația că nu trebuie să participe la viața cetății, să se exprime. E tot o chestiune care vine din neimplicarea civică a oamenilor. Au impresia că politica e pentru alții, nu-i pentru ei, pentru că nu-i interesează. Nu fac legătura între cauză și efect. Nu suntem învățați să gândim logic (…) și nu știm de ce ni se întâmplă lucruri. Nu ne punem problema de ce a ajuns acolo, ca să știm cum să reacționăm post-factum și să nu se mai întâmple”, a mai adăugat prof. Daniela Ancuța Șarpe la Reperul TV.

Cei doi profesori care au participat la “Interviurile Reperul TV” sunt implicați și în politică, ocupând funcții de consilier în Consiliul Local Municipal Galați

Postări asemănătoare

Vasile Varga (PNL): ”Dacă vă încurcă studenții, dați-vă demisia, domnule ministru Cuc!”

Reperul

Ludovic Orban vrea să colaboreze cu USR

Reperul

PSD-iștii văd venind cea mai mare înfrângere de după Revoluție. Iohannis: PSD bagă în disperare pensionarii cu o minciună gogonată

Reperul