Reperul
Economic

Din septembrie 2024, dispare pensionarea anticipată fără penalizare

Din noua lege a pensiilor a fost eliminată pensia anticipată fără penalizare, astfel că au rămas doar patru tipuri de pensii. Este vorba despre pensia pentru limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și de urmaș. Astfel, o categorie de români riscă penalizări atunci când iese la pensie.

În prezent, românii pot beneficia de pensie anticipată fără penalizări și pensie anticipată cu penalizări. Din septembrie 2024 nu va mai fi posibilă ieşirea la pensie anticipată fără să ţi se ia bani.

Din toamnă, va fi legală doar pensionarea anticipată cu penalizări. Ieșirea la pensie fără penalizări a românilor mai este legală numai până în august 2024, conform noii Legi a pensiilor publice.Una dintre schimbările importante din noua lege a pensiilor Legea 360/2023 este păstrarea unui singur tip de pensie anticipată, în condițiile în care acum avem două tipuri.

Concret, pensia anticipată fără penalizare de cuantum o să dispară, iar pensia anticipată cu penalizare de cuantum o să fie singura rămasă. Prin urmare, ieșirea devreme la pensie fără penalizări mai este posibilă doar până la 31 august 2024.
Ce prevede noua lege
Pensia anticipată se va cuveni, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv, precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.

La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 1 ianuarie 2018.
Cu cât se reduce pensia pentru fiecare lună de anticipare
Perioada de stagiu de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare contrubutiv – Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare (%)
până la un an – 0,40 %
între un an și 2 ani – 0,35 %
între 2 și 3 ani – 0,30 %
între 3 și 4 ani – 0,25 %
între 4 și 5 ani – 0,20 %

Postări asemănătoare

Porți deschise pentru viitorii angajați ai combinatului siderurgic

Reperul

Comisarul european Corina Crețu clarifică situația „îndulcită” de PSD Brăila: Nu există un contract privind construirea podului cu sprijinul UE!

Sorin Rugină

Guvernul intenționează să majoreze bursele școlare

Reperul