Reperul
Social

Diplomele de absolvire ale studenților vor avea cod QR și supliment Europass în limba engleză

Diplomele de absolvire a facultății de către studenți vor avea cod QR. Actele de studii vor fi emise și în limba engleză, prevede un proiect în consultare publică la Ministerul Educației.

Proiectul aprobă tipurile de conținut și formatul actelor de studii eliberate absolvenților înmatriculați în anul I de studii începând cu anul universitar 2023 – 2024. De asemenea, se aprobă formatul suplimentului la diplomă, care va fi eliberat tuturor absolvenților începând cu anul universitar 2024 -2025.

Aspectele reglementate corespund normelor europene și cerințelor pieței muncii, potrivit notei de fundamentare.

Astfel, începând cu anul universitar 2024 – 2025, actele de studii care se eliberează absolvenților învățământului superior, indiferent de anul înmatriculării, urmează să conțină ca element distinctiv un cod QR.

Diploma de doctor urmează să conțină ca element distinctiv codul QR începând cu anul universitar 2023 – 2024. Prin scanarea codului QR se va accesa o bază de date care va arăta parcursul academic integral al titularului diplomei.

Sistemul va fi conectat la (SIIIR) – pentru învățământul preuniversitar și cu Registrul Matricol Unic (RMU) – pentru universități.

„Interogarea bazei de date pe baza codului QR se va face cu respectarea GDPR. Se va stabili ce este relevant pentru un absolvent. Dacă este vorba de un absolvent de liceu, pentru diplomele din preuniversitar, atunci poate fi vorba de notele de la Bacalaureat, liceul terminat, calificativele la competențele lingvistice și digitale; pentru un doctor – instituția de învățământ absolvită, domeniul, competențele dobândite.
Practic va arăta parcursul academic integral al absolventului.

Va fi o consultare și cu mediul privat, pentru că încercăm să eliminăm prezentarea pe hârtie a documentelor de studii. Este un prim pas spre digitalizare și eliminarea birocrației”, a declarat Robert Berezovski, șef la biroul Acte de studii din Ministerul Educației.

Postări asemănătoare

Patru jandarmi gălățeni, instructori pentru carabinierii basarabeni

Maria Vlad Romaniţă

Tinerii liberali din județul Brăila au fost cu daruri la peste 300 de copii din comuna Dudești

Reperul

Programul Casa Verde. Prosumatorii care instalează panouri solare mult mai mari decât consumul lor, sancționați

Reperul