Reperul
Eveniment Galati

Demisie a directorului adjunct de la DGASPC după declarațiile în cazul fetei pline de sânge

Nu polițiștii sunt cei care au plătit pentru ignoranța și lipsa de reacție de care au putut da dovadă. Primul care plătește este directorul adjunct al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Galati, Ciprian Groza. Acesta a făcut o declarație considerată complet neinspirată după ce cazul fetei, iar marți, cererea conducerii CJ Galați, acesta și-a prezentat demisia. 

Ciprian Groza, director adjunct DJASPC Galati
„Un caz nefericit cu o minoră dintr-un centru de plasament al care, în baza unui bilet de voie de la orele 17 la ora 20, a plecat spunând că se duce la plimbare. A ajuns acasă la prietenul ei, un băiat de 15 ani, pe care îl cunoscuse anterior și se întâlneau de ceva timp, au întreținut un act sexual consimțit de ambele părți. A survenit aceea hemoragie, tânăra a ajuns la spital, a fost operată, foarte important e că e în afara oricărui pericol. Va mai rămâne internată în spital, este și consiliată psihologic și apoi se va reîntoarce în centru. Susține că a fost vorba de sex consimțit și că îl iubește pe prietenul ei și speră ca acesta să nu pățească nimic”

Pentru declaraţia revoltătoare pe care a făcut-o directorul general adjunct de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului i-am cerut demisia în regim de urgenţă, demisie care şi-a înaintat-o şi pe care o am deja la mine.

Este o declaraţie revoltătoare şi inacceptabilă şi eu nu pot accepta aşa ceva de la un conducător de instituţie, mai ales de la o instituţie care este Direcţia de Protecţie a Copilului, când este vorba despre copii care trebuie protejaţi. Încă de ieri am dispus o anchetă la DGASPC pentru a vedea ce s-a întâmplata acolo şi pentru a vedea dacă se fac vinovate şi alte persoane de această situaţie nedorită.

După ce voi avea acest raport, nu voi ezita să iau măsuri, indiferent cine va fi implicat acolo. Este o situaţie regretabilă, cu un copil de 14 ani, care are nevoie de protecţie, iar noi trebuie să protejăm aceşti copii. Toată declaraţia dată de directorul adjunct este una revoltătoare şi a condus la cererea demisiei. În primul rând este vorba despre empatie, când vorbim despre o instituţie de acest gen, şi nu ne dăm cu presupusul.

În acest moment este acolo o comisie care face anchetă pentru a vedea exact ce s-a întâmplat acolo. Aceşti copii stau într-un apartament cu patru camere, sunt şase copii, şi sunt supravegheaţi de un instructor, şi stau acolo pentru a se obişnui cu vecinii, să înveţe să gătească şi să nu simtă lipsa unei familii. La începutul săptămânii viitoare vom avea raportul gata”, a precizat Costel Fotea, presedinte CJ Galați.

Astăzi a fost și ziua în care au apărut noi informații din ancheta pe care procurorii o fac în acest caz.

În urma audierii nu au reieşit până la acest moment probe care să ducă la suspiciunea rezonabilă că actul sexual a avut loc prin constrângere, prin punerea în imposibilitatea de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa. După ce vom primi raportul medico-legal, procurorii vor dispune şi efectuarea unei expertize psihiatrice pentru ambii minori pentru a se stabili gradul de dezvoltare psiho-emoţională şi dacă persoanele respective aveau discernământul păstrat la acel moment. În acest moment nu este vorba despre un viol.

După ce a fost audiat şi de procuror, nu s-a apreciat că ar trebui luată vreo măsură faţă de minor. Art. 220 alin 5, din Codul Penal precizează că dacă diferenţa de vârstă dintre autor şi persoana cu care s-a întreţinut actul sexual nu este mai mare de trei ani, fapta nu se pedepseşte. Deci este o faptă care nu se pedepseşte.

Măsurile care se pot lua, dacă se constată că este o cauză de nepedepsire, revin eventual, DGASPC care, prin lege poate lua măsuri care să ducă la prevenirea unor astfel de situaţii. Noi vom face cercetări şi vom stabili fiecare aspect constatat de procurorului şi poliţişti şi vom analiza fiecare probă, vom comunica ce s-a întâmplat”, a precizat procurorul Traian Laurențiu Iancu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați

Fata se află în continuare în spitalul din Galați sub supravegherea medicilor.

Adolescenta este stabilă hemodinamic și respirator dar va rămâne în continuare sub monitorizare, supraveghere. Pot să vă spun că este în permanență cu dânsa un asistent social și că a fost vizitată de bunica sa maternă”,a precizat dr. Ionuț Băneșanu, Spitalul de Urgență Galați.

Conducerea IPJ Galati continua ancheta disciplinarea asupra politistilor flmati în timp ce asistau impasibili cum mai mulți cetățeni încercau să ajute fata plină de sânge.

Citește și:
O fată plină de sânge pe o stradă din Galați. Doi polițiști anchetați pentru că nu au intervenit (VIDEO)

 

Postări asemănătoare

Polițiști accidentați de o șoferiță neatentă

Maria Vlad Romaniţă

Amendați pentru că nu au stat în autoizolare

Maria Vlad Romaniţă

Poliţia Locală demarează joi planul Parcarea 2018

Maria Vlad Romaniţă