Reperul
Cultural Eveniment Muzica

Dirijorul Dan Drăgoi a adus la Galați premiul cel mare al unui festival internațional de muzică de film

Pandemia de COVID 19 nu a pus bariere culturii. Nu complet. Iar dacă pentru unii această perioadă a fost una de reculegere sau de reorientare, pentru alții a fost cel mai bun prilej pentru creație. Recent, dirijorul Teatrului Național de Operă și Operetă ”Nae Leonard”, conf. univ. Dan Drăgoi, a obținut premiul I la Festivalul Internațional de muzică de film ”Film Music Contest” 2020, desfășurat la Londra. Nu a povestit nimănui despre intenția sa de a participa la această competiție, nu dintr-o superstiție, ci pentru că nu știa exact la ce secțiune să se înscrie. În plus, echipamentele și studioul gălățeanului nostru nu erau nici pe departe la nivelul celorlalți participanți, dar asta nu l-a împiedicat să facă muzică la nivelul cel mai înalt. Abia după ce a văzut cine face parte din juriu, Dan Drăgoi a simțit că trebuie să se înscrie la acest concurs. ”Un concurs la care miza cea mai mare a fost întâlnirea cu juriul, personalități uriașe din domeniul producției muzicale de film și muzică, în general; producători de muzică, muzicieni care au lucrat cu Michael Jackson, Shakira, Pink Floyd, o multitudine de personalități; câștigători de premii Grammy la Cannes și Oscar, cu scurtmetraje, personalități care au jurizat pe cinci secțiuni. Eu am participat la muzică de teatru, în cadrul competiției de muzică de film (muzica de film conține foarte multe genuri muzicale. De fapt, pe toate, pentru că un personaj atunci când trebuie să reliefeze ceva anume despre el, se folosește o muzică adaptată situațiilor regizorale respective). Am avut șansa uriașă să câștig trofeul secțiunii respective și am avut șansa uriașă să particip împreună cu alte mari personalități care au concurat la această competiție internațională, producători cu experiență și asta e o mare bucurie”, a spus Dan Drăgoi în cadrul emisiunii Deschide Lumea.

Compoziția pe care a trimis-o, online, are o durată de 6 minute. Este o compilație a muzicii unui spectacol de la Teatrul Dramatic ”Uluitoarele numere de singurătate ale lui Edward Gant”, de Anthony Neilson, regia lui Dragoș Mușoiu, cu elemente cinematice. Nu s-a gândit nicio clipă că va câștiga, însă într-o zi a primit un email în care i se cereau niște fotografii și era anunțat că a ajuns în finală. Însă de aici și până la a fi declarat marele câștigător au fost vise multe. ”Era într-o duminică, eram acasă cu familia, în autoizolare, mă uitam la un film. Mi-am adus aminte că trecuse jumătate de oră de când a început (n.r. festivitatea de premiere Film Music Contest 2020), am dat sonorul încet de tot, să nu fiu auzit; să mă prefac că mă uit la altceva. Soția și fiica erau lângă mine și am dat încet. Am zis să nu le dezamăgesc. Am auzit deodată: Dan Drăgoi, spus de Vlado Meller, președintele juriului, câștigător a două premii Grammy, atunci am izbucnit. Și așa am transformat o seară liniștită de duminică într-o petrecere pe muzică de Eugen Dan Drăgoi”, a mai adăugat artistul.

Compoziția câștigătoare a lui Dan Drăgoi va constitui coloana sonoră a unui spectacol care se va pune în scenă la Teatrul de Stat din Kosice (Slovacia), după ce va trece pandemia.

Postări asemănătoare

George R. R. Martin în dialog cu Marian Coman: „Cred că o să avem mereu nevoie de poveşti”

Marian Coman

Citim și dăruim de Ziua Mondială a Cărții

Reperul

Spectacolul RASHŌMON a intrat în producție la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”

Reperul