Reperul
Social

Doi frați au fost retrași de părinți de la școală

Este vorba despre doi elevi de la Școala Generală nr. 25 din Galați, unul în clasa a III-a și celălalt în clasa a V-a.

Pe 20 octombrie, părinții celor doi au notificat conducerea școlii despre faptul că își retrag copiii de la școală, în acest an școlar. 

”Nu sunt de acord și nu voi fi niciodată de acord ca ai mei copii să poarte masca în interior, în școală. Chiar înainte de începerea anului școlar am anunțat atât conducerea școlii, Inspectoratul Școlar și  Prefectura. Nu sunt de acord nici cu școala online. Internetul cade, știți foarte bine, de multe ori, numai anul acesta  am sunat de cel puțin 10 ori a pentru că a căzut netul și e vorba de ore întregi. Lecțiile online sunt o mare porcărie pentru că am văzut, au făcut copiii mei, ambii online. Despre măsurile de siguranață  la școală, odată, după ce am dus copilul la școală, când am ajuns să îl iau cu manualele, să îl ajut, am găsit lacătul pe poarta școlii, am și filmat, deci, am înnebunit “, explică tatăl celor doi elevi retrași de la școală decizia luată.

Părinții spun că îi vor ajuta pe cei doi copii să nu piardă din materia acestui an. Pe de altă parte, tatăl celor doi elevi nu este speriat de eventualele repercusiuni legale ale faptei sale, deoarece, susține că s-a informat și știe ce poate și ce nu poate face. Reprezentanții Școlii Generale nr. 25 confirmă că problema a apărut încă dinainte de începerea anului școlar.

”S-a depus o notificare pe 11 septembrie prin care părinții copiilor și-au exprimat nemulțumirile față de purtarea măștilor în sala de clasă și utilizarea anumitor dezinfectanți. Au solicitat ca fiii dumnealor să vină la ore fără mască, profesorii, deasemenea, să nu poarte masca. În actuala situație nu aveam cum să facem acest lucru “, a declarat Dorina Savin, directorul Școlii Generale  nr .25.

A mai existat un incident pe 15 septembrie, în față Școlii numărul 25, când  tatăl celor doi copii a fost amendat cu 1 000 de lei de către polițiștii locali.

”Polițiștii locali s-au deplasat în urma apelului primit de la cadrele didactice și au constatat că această persoană a proferat injurii și expresii jignitoare la adresa agentului de pază și a cadrelor didactice care i-au adus la cunoștință că este obligat să poarte masca și să aducă copilul până la poartă instituției de învățământ”, a declarat Nelu Carp, șeful Secției nr.1 Poliție Locală Galați.

 În schimb, tatăl celor doi copii a spus  că nu a jignit pe nimeni, a huiduit, dar legat de restricțiile impuse, iar masca nu o avea deoarece era în spațiu liber.Copiii au venit la școală doar la început, dar pe data de 16 septembrie conducerea școlii a fost anunțată că elevii au scutire medicală pentru o lună, până pe 16 octombrie, deoarece au viroze. După 16 octombrie, elevii tot nu au venit la școală, deși părinților li s-a atras atenția că trebuie să îi trimită la școală. Cadrele didactice ale unității de învățământ spun că nu au reușit nici la început să dialogheze cu părinții. Pe data de 20 octombrie au primit notificarea prin care erau anunțați că părinții au decis retragearea de la școală a celor doi copii.  

”Nu se putea purta un dialog, numai cu amenințări că ne dau în judecată, că nu avem voie, contestau orice lege. Copiii sunt retrași pentru un an, anul acesta școlar. Părinții vor o școală normală  unde nici profesorul să nu poarte mască, așa cum era școala înainte, dar acum nu se poate . Nici online nu sunt de acord să facă elevii orele “, a spus și Elena Năstase, director adjunct la Școala Generală nr.25 Galați. 

Conducerea Inspectoratului Școlar speră să poată purta un nou dialog cu părinții celor doi elevi și să îi determine să-i readucă pe copii la școală. Îi va anunța și că retragerea copiilor de la școală cade sub incidența legii, art.380 ,Cod Penal, unde pentru retragerea sau împiedicarea copiilor să participe la învățământul școlar obligatoriu, fără cauze reale, părinții sau tutorii pot plăti amendă penală sau pot face închisoare între 3 luni și un an. 

”Prin această retragere a copiilor de la școală părinții intră sub incidența legii. Aș  vrea să le prezint părinților acest aspect și dacă își mențin poziția voi fi nevoit să fac plângere la Parchetul de pe lângă Judecătorie și să înștiințez Protecția Copilului”, a precizat inspectorul școlar general, Onuț Atanasiu.

Postări asemănătoare

Pui de bufniță salvați după ce vântul le-a distrus cuibul

Maria Vlad Romaniţă

Joi se scot ultimele state de plată pentru ajutorul destinat achiziţiei de centrale termice

Reperul

Bustul lui Eminescu, creat din zăpadă și gheață într-un cartier din Galați

Maria Vlad Romaniţă