Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede reducerea impozitului pe clădiri și terenuri pentru persoanele care donează sânge constant. Va rămâne la latitudinea consiliilor locale să stabilească dacă vor acorda această reducere.
Potrivit legii, românii care donează sânge de cel puțin trei ori pe an pot beneficia de o reducere a impozitului pe clădiri și terenuri. Beneficiul va putea fi cumulat și cu reducerea de 10%, acordată celor care plătesc anticipat impozitele. Reducerea se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat, menționează legea.
Însă, decizia cu privire la acordarea acestei reduceri rămâne în mâna autorităților locale. Mai precis, consiliile locale sunt cele care hotărăsc dacă acordă sau nu reducerea și tot ele stabilesc nivelul reducerii, precum şi documentele justificative necesare dovedirii efectuării numărului minim de donări de sânge. Acestea vor fi precizate în cuprinsul hotărârii de consiliu local care instituie reducerea impozitului, acordată în baza noii legi.
Astfel, persoanele care au în proprietate o clădire din România și care aduc documente care să arate că au donat de cel puțin trei ori sânge în cursul unui an calendaristic pot plăti mai puțin atunci când vine vorba de impozitele pe clădiri și terenuri. Facilitatea se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative.
Beneficii pentru donatorii de sânge
Potrivit inițiatorilor acestei legi, în țara noastră „nivelul donării de sânge este cel puțin de două ori mai mic decât necesarul de care au nevoie spitalele și, implicit, pacienții“.
Datele Ministerului Sănătății arată că în 2022 a fost înregistrat un număr de 319.926 de donatori de sânge şi componente sangvine umane, reprezentând 1,8% din totalul populaţiei României.
Printre țările europene cu cel mai mare nivel de donare de sânge se numără Austria, Franța, Grecia și Cehia
Pentru a atrage mai mulți donatori, valoarea tichetelor de masă pe care aceștia le primesc a crescut, de la începutul anului, de peste 4 ori: de la 67 de lei la 280 de lei. Mai mult, donatorii primesc o zi liberă și o reducere de 50% la transportul în comun.
De asemenea, donatorii beneficiază gratuit și de evaluare medicală, de un set de analize ce relevă starea de sănătate și de un set de analize de biochimie, la solicitarea donatorului. Cei care donează sânge pot afla ce grupă de sânge au și dacă au Rh-ul pozitiv sau negativ.
Cine poate dona sânge
Donarea de sânge este permisă de patru ori pe an, o dată la trei luni. În timpul procesului, donatorii trebuie să ofere detalii complete despre istoricul lor medical pentru a minimiza riscurile pentru pacienții care primesc sânge.
Transfuzia durează între 8 și 10 minute, iar în acest timp se recoltează o cantitate de 450 ml de sânge. În București există cinci centre de donare, iar în fiecare municipiu de județ este disponibil un Centru de Transfuzie.
Pentru a dona sânge, trebuie:
– să ai vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani;
– să fii cetățean român sau rezident în România;
– să ai greutatea >/= 50 kg;
– să ai tensiunea arterială între 10 și 18 mmHg;
– să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;
– să nu fii în evidență cu diverse afecțiuni în tratament;
– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în perioada menstruală.