Reperul
Social

Doza booster se poate administra la doar patru luni de la vaccinarea completă împotriva COVID-19

De acum doza booster se poate administra tuturor persoanelor pentru care schema completă de vaccinare a fost finalizată în urmă cu cel puțin patru luni și, după cum se recomandă, să fie făcută în special cu vaccinul Pfizer sau Moderna. Totodată, vaccinul Johnson&Johnson poate fi folosit pentru rapel doar la cerere și doar pentru persoanele care au făcut același tip de vaccin prima oară.

Administrarea dozei booster este recomandată în special persoanelor cu risc mare de expunere cum ar fi personalul medical sau personalul din educație, precum și persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani sau celor cu boli cronice.

În ceea ce privește administrarea dozei booster, autoritățile recomandă ca:

-persoanele care au fost vaccinate complet cu Pfizer sau Moderna să primească doza booster cu același tip de vaccin, iar opțional se permite, la cerere, schimbarea celor două tipuri de vaccin pentru rapel;

-persoanele care au fost vaccinate cu AstraZeneca să primească doza booster fie cu vaccinul Pfizer, fie cu Moderna;

-persoanele care au fost vaccinate cu Johnson&Johnson să primească doza booster fie cu Pfizer, fie cu Moderna, iar opțional se permite, la cerere, efectuarea rapelului cu vaccinul Johnson&Johnson.

„De ce a fost ales termenul de patru luni? Ne-am uitat la ce se întâmplă în alte țări europene. Majoritatea au ales două praguri, fie trei luni, fie patru. Am decis să optăm pentru pragul de patru luni, deoarece datele științifice arată că protecția împotriva variantei Omicron începe să scadă destul de mult după a patra lună de la prima schemă de vaccinare”, a anunțat Valeriu Gheorgiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Postări asemănătoare

Întâmpinați cu umbrele colorate

Maria Vlad Romaniţă

Blocaj peste blocaj în sistemul informatic al asigurărilor de sănătate

“Maratonul Resuscitării”, un eveniment dedicat salvării de vieți omenești

Reperul