Reperul
Social

Dr. în imunologie Alina Păduraru despre vaccinul anti-Covid: ”niciunul dintre pașii esențiali nu a fost sărit”

De ce a apărut atât de repede un vaccin anti-Covid? Cât de eficient este? De ce nu se administrează copiilor sub 16 ani? Toate aceste întrebări, dar și multe altele legate de imunizarea împotriva Covid-19 sunt pentru unii încă fără răspuns. Doctorul în imunologie, Alina Păduraru, invitată la Reperul TV, a explicat de ce vaccinurile pe bază de ARN mesager sunt sigure și cum funcționează.

”Toți am aflat de ADN. Este materialul nostru genetic care se află în nucleul celulelor noastre, dar nu poate părăsi nucleul. El conține instrucțiuni despre cum să facem o proteină. Acest ARN citește instrucțiunile, iese din nucleu și se duce la ribozom care formează proteina . Prin urmare, prin tehnologia ARN, în loc să introducem un virus atenuat (așa cum se făcea îaninte) sau o porțiune dintr-un virus, vaccinul conține doar o porțiune din ARN care are instrucțiunile pentru proteina Spike (n.a. proteina virusului Sars-Cov-2)pe care s-o identifice în momentul în care se întâlnește cu acest virus Sars-Cov2 și să facem anticorpii și să fim pregătiți”, a declarat la Reperul TV, doctorul în imunologie, Alina Păduraru.

Chiar dacă nu se cunosc  încă toate datele despre Covid-19, boala care a generat pandemia, cercetătoarea Alina Păduraru susține că vaccinul a fost suficient de mult testat, astfel încât să nu reprezinte niciun pericol pentru populație.  

”Cu cât un vaccin se testează mai mult, cu atât mai bine. Totuși, trebuie să înțelegem că tehnologia ARN a redus foarte mult durata de producție. Înainte, pentru a face un vaccin, bazat pe proteină sau pe virus, dura luni sau poate mai mult, dar acum s-a redus această perioadă la o lună, datorită acestei tehnologii, care nu este foarte nouă, de fapt. La ea se lucrează de două decenii. Prima publicație a fost în 1989. Este pentru prima dată când se aprobă un vaccin bazat pe această tehnologie și acesta este unul din factorii care ne-a ajutat să avem vaccinul atât de repede. În plus, important este faptul că nu s-a sărit niciun pas în producția unui vaccin. Pur și simplu, oamenii au avut mai multe întâlniri într-un timp mai scurt, dar niciunul din pașii esențiali nu a fost sărit. (…) Primele vaccinuri au fost în anii în care noi nici nu știam ce e ală sistem imunitar. Oamenii se vaccinau cu vaccinuri care conțineau aluminiu și funcționa, dar nimeni nu știa de ce. Eu mă voi vaccina atunci când îmi va veni rândul. Nici nu contează dacă e Pfizer BioNTech sau Moderna. Diferența cheie între Moderna și Pfizer este că Moderna nu a fost testat pe persoane sub 18 ani. Au început testele pentru cei cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani acum. Pfizer poate fi administrat persoanelor de la 16 ani în sus, nu pentru că ar afecta persoanele mai tinere, ci pentru că nu a fost testat. Ambele merg pe aceeași idee: proteina Spike”, a mai declarat la Reperul TV, dr. Alina Păduraru

Postări asemănătoare

Modernizare la Universitatea ”Dunărea de Jos” Galați

Reperul

MAI vine cu precizări: Posturile de poliție comunale nu au avut niciodată program non-stop. Situaţia a existat indiferent de acordarea sporului de 40%

Reperul

Peste 100 de poliţişti locali din Galaţi, cu ochii pe cimitire de Paştele Blajinilor

Maria Vlad Romaniţă