Reperul
Economic Politic

Edouard Martin, PE: Mittal este campion mondial la ajutoare de stat

* Guvernul României vine la spartul târgului, declară şi europarlamentarul român Siegfried Mureșan *

Apropierea alegerilor europarlamentare din vara anului viitor îi determină pe actualii deputați europeni să fie mai activi decât în restul mandatului. Tot mai mulți eurodeputați abordează subiectul vânzării de către ArcelorMittal a combinatului siderurgic de la Galați, un subiect care interesează opinia publică din Galați și din România. După ce europarlamentarul PSD Dan Nica a declarat, săptămâna trecută, la Bruxelles, că vânzarea “se transformă cu mare rapiditate într-un proces care este total netransparent”, alți doi europarlamentari au vorbit despre această chestiune.

Unul dintre aceştia este Edouard Martin, europarlamentar francez, membru al grupului socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European. El a și lucrat, până în 2014, în cadrul companiei ArcelorMittal, unde o perioadă a fost lider de sindicat. Martin a fost întrebat de ce ArcelorMittal a propus spre vânzare combinatul de la Galați, nu pe cel din Franța. “Ce a făcut diferența este presiunea politică. Macron a vizitat de trei ori combinatul francez, în perioada în care era ministru, înainte de a deveni președinte. Presiunea politică este cheia”, a răspuns europarlamentarul francez. El a mai declarat că avantajele fiscale pentru ArcelorMittal și tot ceea ce se colectează din statele în care compania deține unități de producție se colectează la Luxemburg. “Ar fi interesant de știut sumele de bani care au plecat din Galați spre Luxemburg din momentul cumpărării și avantajele fiscale de care au beneficiat. Mittal este campion mondial la nivel de ajutoare de stat”, a afirmat eurodeputatul Edouard Martin.

Un alt membru PE care a vorbit despre vânzarea combinatului de la Galaţi este Siegfried Mureșan, europarlamentar român din partea PNL. Invitat la emisiunea “Deschide Lumea”, de la Realitatea TV Galaţi-Brăila, Mureşan a spus că Guvernul României a aflat, ca întotdeauna, prea târziu, când nu a mai putut apăra interesele ţării noastre. “De ce a ajuns Galațiul pe această listă? Pentru că Guvernul României, autoritățile de la București, nu au fost active pe lângă managementul Arcelor (…). Guvernul României află lucrurile târziu, vine la spartul târgului, când deja cărțile sunt făcute. În Europa, ca să ai câștig de cauză, trebuie să fii bine informat, să ai argumente bune, să fii credibil (…) și să începi devreme să-ți susții poziția. Guvernul nu are niciunul dintre aceste atu-uri, așa a ajuns Galațiul pe acea listă de vânzare”, a afirmat europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan la “Deschide Lumea”.

Postări asemănătoare

Boboc către Dragomir: Ca primar, le duci toate, bune și rele, bărbătește. Tu vrei să le duci doar pe cele bune. Iar gândești îngust

Reperul

Program special la Evidența Populației

Reperul

Tranzacție finalizată | Combinatul siderurgic de la Galați a trecut oficial în portofoliul Liberty Steel

Reperul