Reperul
Braila Eveniment Galati

Elevii vor primi lecții de educație rutieră

Trei ghiduri destinate învățământului primar, gimnazial și liceal, care conțin reguli rutiere de bază, noțiuni teoretice, aplicații, dar și fișe de lucru, au fost lansate în dezbatere publică de Ministerul Educației împreună cu Ministerul de Interne. Acestea conțin reguli de bază, noțiuni teoretice, aplicații, dar și fișe de lucru.

Anunțul a fost completat de o declarație a ministrului Ligia Deca. „Am publicat pe site-ul Ministerului Educației trei ghiduri de educație rutieră, elaborate în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne. Sunt resurse importante pentru siguranță rutieră și recomand tuturor celor implicați în activități cu copiii să le folosească! Pentru siguranță avem nevoie de educație. Sunt ghiduri care vizează, de asemenea, conduita preventivă. Ele sunt adaptate vârstei copiilor care primesc informațiile respective“.

Oficialul consideră că educația rutieră este o temă importantă și de actualitate. De aceea, lecțiile vor fi incluse în tematicile obligatorii pe care noul curriculum trebuie să le includă.

„Practic, reforma curriculară care este în desfășurare pentru liceu va lua în calcul această necesitate“, a susținut Deca la „Forumul siguranței rutiere“, care a avut loc luni, 20 mai, la Senat.

Aceste documente conțin noțiuni teoretice, dar și exemplificări ale modului de aplicare a legislației rutiere în vigoare. Includ și statistici, și fișe de lucru, și aplicații menite să încurajeze tinerii să devină mai responsabili“, a adăugat ministrul.

Ce informații conțin ghidurile

Elevii din ciclul primar vor învăța despre regulile de circulație și motivele pentru care trebuie să le respectăm, dar și despre drepturile și obligațiile pietonilor. Lecțiile includ fișe de lucru, activități și jocuri interactive. Copiii vor învăța să descifreze indicațiile polițiștilor aflați în intersecție și vor cunoaște regulile pe care trebuie să le respecte ca pasageri într-un mijloc de transport.

Elevii de gimnaziu vor învăța în plus noțiuni de legislație rutieră, cum să circule în siguranță de acasă până la școală, cum să traverseze strada, dar și ce semnificație au indicatoarele rutiere.

Elevilor de liceu li se vor prezenta noțiuni de legislație rutieră, de prim ajutor, vor afla care sunt riscurile la care se expun dacă traversează strada privind în ecranul telefonului mobil. De asemenea, ghidul de educație rutieră explică regulile de circulație care trebuie respectate atunci când mergem cu trotineta electrică, bicicleta etc.

Peste 1.500 de copii au murit anul trecut în accidente produse pe șoselele din România, iar 3.500 au fost grav răniți. Vinovați sunt, cel mai adesea, pietonii care traversează prin locuri nepermise. În astfel de condiții au murit 263 de copii.

 

Postări asemănătoare

Gălățean amenințat cu un cuțit pentru că le-a atras atenția unor bărbați să nu mai înjure

Maria Vlad Romaniţă

Coduri poștale unice pentru fiecare persoană

Reperul

(VIDEO) Scandal la Tecuci

Maria Vlad Romaniţă