Reperul
Social

Este nevoie de donatori la Centrul de Transfuzii

Numărul donatorilor de sânge s-a redus simțitor în ultima perioadă. Reprezentanții Centrului Regional de Transfuzii spun că au fost zile când numărul celor care au donat sânge a fost de 30, în condițiile în care o medie de 70 de donatori ar acoperi necesarul de sânge.

”Am avut și numai 30 de donatori, ceea ce ne îngrijorează. Facem apel la comunitatea gălățeană să doneze. Avem nevoie de cât mai mulți donatori deoarece în ultima vreme nu doar că numărul acestora a scăzut, dar a crescut și cererea de sânge și produse din sânge. Tocmai pentru a veni în sprijinul celor care doresc să facă acest lucru și nu pot să doneze în timpul săptămânii, de acum încolo o sâmbătă, ultima sâmbătă din fiecare lună va fi lucrătoare”, a precizat Camelia Stoichițescu, directorul Centrului Regional de Transfuzii Galați.

Aceasta a mai precizat că sunt probleme și în ceea ce privește recoltarea de plasmă. Dacă la începutul recoltării de plasmă hiperimună pentru bolnavii de Covid erau și 10-12 donatori pe săptămână, acum s-a ajuns la 2 sau 3. Și nu în toate cazurile aceștia au concentrația necesară de anticorpi în sânge pentru a veni și a li se putea folosi plasmă donată. Concediile, izolarea și carantina par a fi cauzele care îi țin departe pe gălățeni de Centrul de Transfuzii.

Din august, în ultima sâmbătă a fiecărei luni se va lucra la Centrul de Transfuzii pentru a veni astfel în ajutorul donatorilor. Cei care donează, pe lângă faptul că își fac gratuit analizele, primesc o zi învoire de la serviciu, 7 bonuri de masă și o reducere de 50% pe o lună la transportul în comun, pe un singur traseu. În acest moment, în județul Galați numărul celor care s-au infectat cu noul coronavirus a trecut de 2 400 și 126 de persoane și-au pierdut viață.

Postări asemănătoare

Cinci autospeciale noi pentru misiunile de ordine publică ale jandarmilor gălățeni

Maria Vlad Romaniţă

Cine sunt câștigătorii Galei Comunității Gălățene?

Reperul

Dosare penale și amenzi de peste 300.000 de lei date comercianților certați cu legea

Maria Vlad Romaniţă