Exercitarea profesiei în regim de voluntariat se ia în calcul la stabilirea experienței profesionale necesare pentru susținerea examenului de grad principal, potrivit Ordinului MS 2.251/2022, apărut marți în Monitorul oficial 768.
Perioada maximă ce este luată de-acum în calcul este de 12 luni, dacă asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali au desfășurat activitate pe baza unui contract de voluntariat încheiat conform legii, cu normă întreagă sau fracție de normă, în domeniul titlului de calificare și al studiilor absolvite.
Totodată, pentru a fi luat în calcul, voluntariatul trebuie desfășurat într-o unitate sanitară de profil autorizată, conform specializării și cu respectarea celorlalte condiții de exercitare prevăzute de lege pentru profesia în cauză.
La examenul de grad principal se pot înscrie candidații care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii:
- sunt titulari ai certificatului de absolvire eliberat de MS sau sunt absolvenți cu diplomă/ certificat de absolvire/ licență sau document echivalent ai uneia dintre următoarele categorii de instituții de învățământ:
- liceu sanitar;
- școală postliceală sanitară;
- colegiu medical universitar;
- facultate de medicină/ de asistență medicală/ de moașe;
- fac dovada unei experiențe profesionale cumulate de minimum cinci ani în specialitatea în care au obținut titlul de calificare, dobândită în condițiile legii până la data susținerii examenului;
- au achitat suma de participare la examen.