Reperul
Administratie Eveniment Galati

Experți: Blocul B8 din Mazepa trebuie să fie consolidat

* Aceasta este concluzia raportului preliminar efectuat de experți la cererea Primăriei *

Expertiza preliminară desfășurată în cazul blocurilor din centrul Galațiului, unde au apărut tasări și crăpături, arată că problemele au apărut și din cauza neîntreținerii, dar și a uzurii exploatării de peste 50 de ani a construcției. La subsolul blocului există o serie de modificări care au apărut din cauza unor pierderi de apă din rețeaua interioară a blocului, betonul utilizat la fundație este de clasă inferioară, nu este armat și prezintă defecte de turnare. În plus, există numeroase canale tehnice aferente rețelei de canalizare, rețelei de apă și rețelei de preluare ape pluviale. Avaria unei conducte de apă, cea mai recentă, a intensificat problema.

Concluziile raportului preliminar arată că acum structura de rezistență a blocurilor nu prezintă risc iminent de cedare în regim static. Dar, dacă nu se intervine cu lucrări de consolidare a fundației și a structurii de rezistență, este posibil ca aceasta să cedeze chiar și fără producerea unui seism.

Deocamdată, experții cer imperativ stoparea imediată a oricăror pierderi de apă din rețelele de la subsolul blocului și de la cele din zona acestuia.

Expertiza arată și că tasările aferente blocului B8 (scările I și ÎI) pot continua, dar cu intensitate scăzută. În schimb, este posibil ca evoluția lor în cazul unui seism să continue cu valori mari.

În plus, tasările nu sunt uniforme, având în vedere perioada de 50 de ani de exploatare, timp în care rețelele vechi de apă, canalizare și preluare ape pluviale au avut diverse pierderi în subteran care au dus, în timp, la deformații pe verticală.

Acestea sunt doar datele relevate de expertiza tehnică preliminară. Primăria municipiului Galați așteaptă rezultatele finale ale investigațiilor pentru a stabili cine trebuie să execute lucrările de consolidare conform reglementărilor legale în vigoare.

Primăria municipiului Galați va sprijini asociația de proprietari să obțină fonduri guvernamentale, prin OUG 20/1994, pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor.

Datele istorice privind blocul B8 arată că lucrările pentru acest imobil s-au desfășurat în perioada 1965-1967. Imobilul a suferit în timp acțiunea unor cutremure majore (4.03.1977, 30.08.1986, 30.05.1990). Pentru a veni în sprijinul gălățenilor care locuiesc în zona afectată de tasări, Primăria municipiului Galați a comandat două studii:

  • Expertiză tehnică la bloc B8 – ofertant Proconrim S.R.L. Iași – valoare 78.000 lei fără T.V.A.
  • Studiul geotehnic la bloc B8 – ofertant Proexrom S.R.L. Iași – valoare 65.000 lei fără T.V.A.

Postări asemănătoare

Președintele Consiliului Județean Galați, nemulțumit de patronii firmelor de construcții care nu au respectat termenele

Reperul

Proiect cu fonduri europene pentru Spitalul din Târgu Bujor

Reperul

Social-democratul Marian Dragomir își dorește încă un mandat de primar

Reperul