Reperul
Cultural Eveniment

Expoziție de fotografie: “Cu apele curate”

La Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi a fost deschisă expoziția de fotografie “Cu apele curate”, compusă din 35 instantanee surprinse de fotograful tulcean Vlad Bâscă într-o tabăra de ecologizare din Delta Dunării, în 2019. Manifestarea face parte din programul “Cu apele curate”, un apel la implicarea comunităților din orașele dunărene în combaterea poluării cu plastic a apelor Dunării, program derulat de Asociația “Mai Mult Verde” România (susținuți de Lidl România). Pentru evenimentul de la Galați, muzeul gălățean a primit sprijinul Asociației “Grow Up” Galați.

Pe parcursul ecologizării din Delta Dunării, 100 de voluntari au reușit să strângă 5 tone de deșeuri de pe Insula Sacalin și de pe plajele comunei Sfântu Gheorghe. Prezent la acțiune, Vlad Bâscă a imortalizat imaginea nefirească pe care o creează deșeurile plastic în mijlocul naturii, iar dincolo de talentul său artistic, descoperim în fotografiile sale un îndemn la responsabilitate și respect față de biodiversitate. 

Estimările arată că în 2050 vom avea în apele planetei mai mult plastic decât pește. România este în trendul mondial, deci nu stăm bine deloc. Evaluările ARBDD – Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării – vorbesc despre 1533 tone de plastic transportate anual pe Dunăre, fluviul care adună aproape tot ce curge prin țara noastră. Până la Dunăre și pe lângă ea, curgerile de apă sau lacurile de orice fel, acumulează cantități imense de plastic, iar asta duce la distrugerea biodiversității acvatice, scăderea drastică a calității apelor din care ne alimentăm și deteriorarea peisajului. Proiectul “Cu apele curate” vizează atât poluarea istorică, prin acțiuni de colectare a plasticului deja existent în albia fluviului, cât și măsuri de prevenire și combatere a deversărilor viitoare. Pentru a lupta cu un debit de 4,2 tone/zi de deșeuri, sunt necesare acțiuni extinse, și menținute pe un termen lung, în tot bazinul Dunării și al afluenților săi, atât în România cât și în țările riverane.

Postări asemănătoare

Începe Festivalul Internaţional al Cărţii „AXIS LIBRI”

Reperul

(VIDEO) Ion Suruceanu, interviu emoționant la Reperul TV: ”Mama trăia melodiile și se mândrea cu mine”

Reperul

Lansare de carte și atelier pentru copii

Reperul