Reperul
Cultural

Expoziție retrospectivă Ion Gâță la Galeriile de Artă din Brăila

* Expoziția, care este dedicată celor 25 de ani care s-au împlinit de la dispariția marelui artist, a prezentat lucrări provenite de la colecţionari *

Brăilenii au putut admira lucrările pictorului Ion Gâță în cadrul unei expoziții retrospective găzduită de Galeriile de Artă din Brăila, în perioada 15 ianuarie – 6 februarie 2019. Expoziția, care este dedicată celor 25 de ani care s-au împlinit de la dispariția marelui artist, a prezentat lucrări provenite de la colecţionari ce și-au dorit ca tablourile să fie admirate şi de marele public, fiind organizată cu sprijinul familiei regretatului Ion Gâţă.

Născut la 13 februarie 1946 în comuna Vârlezi, judeţul Galaţi, şi decedat pe data de 24 iulie 1994 la Brăila, Ion Gâţă a fost un pictor deosebit de talentat şi un profesor iubit de elevii săi. Studiile primare, gimnaziale şi liceale le-a făcut la Brăila, după care a urmat Facultatea de Desen din cadrul Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Următorii 20 de ani și i-a petrecut ca profesor de desen la şcolile generale din satele Ostrov şi Racoviţa, la Liceul Teoretic “Angelescu” din Ianca, la Şcolile generale nr. 21 şi “Mihail Sadoveanu” şi la Liceul de Artă din Brăila.

A fost preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Brăila între anii 1993-1994 şi a participat la numeroase expoziţii de grup ale artiştilor profesionişti atât în ţară, cât şi în străinătate: la Brăila, Constanţa, Galaţi, Bucureşti, Buzău, Plevna – Bulgaria, Nantes – Franţa, Chişinău. A realizat peste 12 expoziţii personale, dintre care trei în Franţa, în anii 1990, 1991 şi 1992 la Chapelle sur Erdre, Vallet şi Bouai. După o boală necruţătoare, artistul s-a stins din viaţă pe 24 iulie 1994.

 

Postări asemănătoare

Recital vocal-instrumental, vineri, la Palatul “Lyra” din Brăila

Reperul

Caravana Filmelor TIFF, în acest weekend, la Galați

Reperul

Patrimoniul cultural al Brăilei s-a îmbogățit cu trei noi sculpturi

Reperul