România instituie facturarea electronică generalizată pentru toate tranzacțiile efectuate între persoanele impozabile stabilite pe teritoriul țării noastre. Măsura intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Măsura este aplicabilă până la 31 decembrie 2026, precizează un comunicat transmis de Ministerul de Finanțe.
Factura electronică, obligatorie pentru SRL, PFA, II, PFI și ONG-uri.
Sunt vizate SRL-urile dar si PFA, II, PFI, chiar și ONG-urile care desfășoară activitate economică.
Sistemul național privind factură electronică RO e-Factura va fi extins, din 2024, la toate:
(i) persoanele stabilite în România, indiferent dacă au cod de TVA sau nu,
(ii) la persoanele nestabilite în România, dar înregistrate în scopuri de TVA în România, pentru toate operațiunile care au locul livrării sau prestării pe teritoriul național.
În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, aceste persoane au obligația să transmită facturile emise, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, indiferent dacă destinatarii sunt sau nu înregistrați în Registrul RO e-Factura.
În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, aceste persoane au obligația să transmită facturile emise, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, indiferent dacă destinatarii sunt sau nu înregistrați în Registrul RO e-Factura.Transmiterea facturilor prin sistem nu este obligatorie pentru exporturi și livrări intracomunitare de bunuri.
Cu excepția situației în care atât furnizorul/prestatorul, cât și destinatarul sunt înregistrați în Registrul RO e-Factura, persoanele menționate mai sus sunt obligate să transmită facturile emise către destinatari conform prevederilor Codului fiscal.
Termenul limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național este de 5 zile lucrătoare de la dată emiterii facturii.
Factura nu există decât la momentul la care aceasta este transmisă prin E-factura și se întoarce înapoi validă, cu sigiliul ANAF. În concluzie, doar în momentul în care o factură are sigiliul ANAF, devine document fiscal.
Nerespectarea prevederilor de mai sus se sancționează cu amendă între 1.000 lei – 10.000 lei, dar în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024 sancționarea este suspendată.