Reperul
Cultural Eveniment

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Tudor Pamfile” 2022

Pe 17și18 decembrie, Centrul Cultural ”Dunărea de Jos” și Consiliul Județean Galați organizează cea de-a XXXI-a ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Tudor Pamfile”, eveniment de tradiţii româneşti autentice, care își propune valorificarea datinilor şi obiceiurilor de Crăciun şi Anul Nou din localităţile cu potenţial folcloric din regiunile istorice ale țării, dar și din zona de sud a Moldovei.

Festivalul reunește ansambluri folclorice din țară (Botoșani, Maramureș, Olt, Brașov, Bistrița, Suceava, Neamț, Gorj, Bacău, Vaslui), din județul Galați și din Republica Moldova și aduce în fața gălățenilor obiceiurile dragi specifice sărbătorilor de iarnă: Pluguşorul, jocul cu măşti, urşii şi capra, urăturile și colindele de altădată.

„Sunt mândru că la Galați, an de an, ducem mai departe tradițiile autentice ale bunicilor noștri și obiceiurile de iarnă nealterate de trecerea timpului, cu Plugușor, cu măști, cu urși și capre, cu urăturile și colindele de altădată, susținute de ansambluri folclorice de la noi și din Republica Moldova. Vom primi și anul acesta colindători minunați, care vor aduce bucuria Crăciunului și a Anului Nou cu urări, daruri, jocuri, cântece și bună dispoziție”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Evenimentul va debuta pe 17 decembrie, la ora 15:00, cu o paradă a portului popular tradițional, colinde și urătură, pe esplanada Sălii Sporturilor și apoi va continua cu un spectacol de tradiții și obiceiuri de iarnă, cu participarea Ansamblului Folcloric „Doina Covurluiului” și a Corului „Camerata Juventus”, prezent cu un concert de colinde. Totodată, duminică, 18 decembrie, de la ora 12:00, festivalul va continua pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale, unde va avea loc colindarea ierarhului locului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Casian.

Invitatul special al evenimentului este interpretul de muzică populară Gheorghe Turda.

Intrarea la spectacol este liberă, se face pe bază de invitații, care pot fi ridicate de la sediul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”  din strada Domnească nr. 61.

Postări asemănătoare

Back up – Valorificarea arhivei istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice

Reperul

Flori de mină | Expoziție inedită la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii

Reperul

Patrimoniul cultural al Brăilei s-a îmbogățit cu trei noi sculpturi

Reperul