Reperul
Editorial

Fiindcă Brăila are de mai de mult un dăncilă al ei, m-am întors aici să văd cum va arăta mâine România

Brăila

”Domnule Coman, niciodată Brăila nu a arătat mai rău”, mi-a spus într-una din nopțile trecute un taximetrist în timp ce ocolea turma de câini maidanezi care ocupase carosabilul, în fața Teatrului Maria Filotti, chiar în centrul orașului. Câinii se hârjoneau și împingeau o sticlă de plastic lăsându-i ecoul să spargă liniștea nopții.

Până să mă urc în taxi, o luasem agale pe Regală și m-am înfiorat din nou de felul în care arată clădirea fostului hotel Pescăruș. Zdrențele în care administrația PSD a sifonat în urmă cu niște ani vreun miliard de lei, flutură ca pânzele de pe catargul rupt al unei corăbii fantomă. Par să-ți spună ele însele că totul e pierdut pentru Brăila. Că orașul ăsta e terminat și că ceea ce-l mai ține în picioare e doar urma unei vrăji care, atunci când va dispărea, va face ca totul să se năruie ca un castel de nisip. Iar năruirea asta deja a început, semn că vraja se duce. Nu-i vorba doar de clădirile din centru. E vorba de străzile rupte, pline de găuri, de gropi cât un automobil, de valuri și dâmburi. E vorba de gunoaiele nestrânse, de containerele arhipline care sunt lăsate de izbeliște, în cartiere, la margine de stradă, păzite de câini și pisici râioase și atacate de șobolani. Mergi în Vidin și, dacă nu uiți de toate după ce ai făcut drifturi printre gropi și șosele în trepte, contemplă acest templu al mizeriei, aceste altare ce-l cinstesc pe Dragomir ori pe vreun alt Zeu al Gunoiului, ridicate din 500 în 500 de metri. Admiră cu maxilarul încleștat și mâinile strânse pe volan craterele din șosea, în dreptul Lidl, ce-l preamăresc pe Dragomir, Sfântul Șoselelor distruse, apoi cotește pe strada Eroilor dacă te ține și coboară spre uzina de apă pe la periferia Brăilei să-i vezi hoiturile de animale lăsate pe caldarâm și munții de gunoi ce străjuiesc drumul. Iar dacă tot ai ajuns la CUP Dunărea, poți să întrebi de ce brăilenii, cu fluviul lângă ei, plătesc unul dintre cele mai mari prețuri la apă din România. Dar să fii cu băgare de seamă: o ciumă domnește și peste societatea asta, domni care au avut grijă și în trecut să dreneze banii publici în propriile buzunare și m-ar mira ca astăzi să fie în alt fel. Sunt din aceeași tagmă care și-a bătut joc de Bulevardul Dorobanți sifonând banii europeni și lăsând fără tramvaie principala arteră a orașului, în ciuda obligațiilor pe care și le-au asumat prin proiect.

Dar mai cu seamă, dacă vrei să înțelegi că orașul ăsta e mort, mergi pe stradă ziua în amiaza mare. O să te înfioare liniștea de la ora 14.00, într-o zi de lucru. E grevă la Braicar, societatea Primăriei care deține monopolul transportului public din oraș după ce Dragomir a blocat activitatea operatorilor privați, într-un dispreț total față de piața liberă și față de călători. Nimeni nu se mai duce nicăieri, iar asta lovește, în efect de domino, în toate celelalte activități.

Vrei să vezi cum va arăta întreaga Românie în câțiva ani de guvernare PSD? Vizitează Brăila! Este o deprimantă excursie într-un viitor sumbru. Este etalonul corupției, incompetenței, prostiei și relei voințe. Un oraș eșuat, o comunitate de părinți și bunici părăsiți de copii și nepoți. Pare că aici, urcat cine știe cum în fotoliul de conducător, vreun prost al satului și-a adus din localitatea de baștină standardele rurale: străzi desfundate, lipsa transportului public, criza apei, bâlciurile câmpenești cu fasole și cârnați. PSD are pentru fiecare oraș câte un dăncilă, iar Brăila a fost, pesemne, experimentul pilot.

Postări asemănătoare

Să tacă!

Sorin Rugină