Reperul
Eveniment

Flashmob la Galați: Stop traficului de persoane! Stop violență și stop abuz!

* Peste 100 de elevi de la mai multe școli din oraș au participat la acțiune *

Acesta a fost mesajul transmis prin intermediul unui flashmob de cei peste 100 de elevi și voluntari strânși în centrul Galațiului la finalul campaniei de prevenire inițiată de Asociația „Speranță și Vis Împlinit”, în parteneriat cu Centrul Regional Galaţi din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Inspectoratul de Poliție Județean Galați și Inspectoratul Școlar Județean Galați.

Campania și-a propus reducerea vulnerabilităţii la fenomenul traficului de persoane şi formarea atitudinilor antivictimale, în rândul comunităţilor cu risc victimal ridicat din municipiul Galați, prin creșterea gradului de informare a elevilor din unitățile de învățământ.

Astfel,  elevi de la Școala „Ludovic Cosma”, Colegiul Tehnic „Radu Negru”, Școala Gimnazială nr. 18, Școala Gimnazială nr. 13, Școala Gimnazială nr. 40, Liceul Teoretic „Dunărea”, Școala Gimnazială nr. 28, Școala Gimnazială nr. 22 și Școala Gimnazială nr. 5 au participat la întâlniri organizate în colaborare cu partenerii de campanie, fiind diseminate informații referitoare la pericolele asociate violenței și traficului de persoane.

În cadrul activităților de informare, polițiștii și specialiștii Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane au prezentat formele sub care se poate manifesta traficul de persoane, modalităţile prin care sunt racolate victimele, profilul traficanţilor, precum şi rolul internetului, în mod deosebit al reţelelor de socializare, în recrutarea victimelor.

Tinerii au fost informaţi despre principalele măsuri pe care trebuie să le adopte pentru prevenirea traficării, pentru navigarea online în siguranţă, dar si despre instituţiile la care pot apela pentru a obţine informaţii. Pentru a solicita ajutor sau a semnala o situaţie de traficare a unei persoane, elevii au la dispoziţie help-line-ul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane 0.800.800.678 – serviciu naţional gratuit.

În vederea evitării pericolelor şi victimizării, poliţiştii le recomandă tinerilor:

  • să nu accepte pe rețelele de socializare cereri de prietenie de la persoane pe care nu le cunosc şi în realitate;
  • să comunice cu părinții despre intenția de a se întâlni cu o persoană pe care au cunoscut-o pe Internet;
  • să nu posteze pe internet fotografii în ipostaze indecente, pentru că acestea pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, împotriva lor sau a celor apropiaţi;
  • să anunţe familia cu cine, unde şi cum vor să plece din ţară;
  • să stabilească o parolă, pe care să o folosească în convorbirile cu părinţii, dacă au probleme;
  • să nu dea nimănui actele lor de identitate, cu excepţia oamenilor legii.

La final de campanie, după ce au parcurs activitățile de informare, elevii și voluntarii au evidențiat importanța implicării fiecăruia dintre noi pentru conștientizarea pericolului reprezentat de traficul de persoane și comportamentele de risc asociate, dar și de stereotipurile de gândire de genul „mie nu mi se poate întâmpla”. Timp de trei minute, au sensibilizat gălățenii cu un mesaj vizual profund, formând un lanț uman care a ilustrat postura de victimă și nevoia acesteia de ajutor.

Postări asemănătoare

Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală. Prejudiciu de peste 3 milioane lei

Maria Vlad Romaniţă

Angajata unui spital, trimisă în judecată pentru luare de mită

Maria Vlad Romaniţă

La Tudor Vladimirescu sunt uciși toți porcii

Maria Vlad Romaniţă