Reperul
Cultural Galati Literatura

Florin Bican – Tropice tâmpe, un roman fantastic pentru cititori cu vârste între 9 și 99 de ani

Profesorul, traducătorul și totodată scriitorul Florin Bican și-a lansat ieri seară, luni 19 martie 2018, ultima apariție editorială, romanul Tropice Tâmpe. Gazda evenimentului in Galați a fost Librăria Donaris unde iubitorii de literatură au putut sa îl intâlnească pe autor pentru discuții despre starea literaturii în general și în particular despre romanul lansat. Întalnirea a fost moderată de profesoara de limba si literatura româna Mihaela  Buliga care i-a avut ca invitați pe profesorul de filosofie Doru Căstăian, elevul Vlad Ciocoiu și numeroși participanti de toate vârstele. Volumul lansat este un roman fantastic dar cu accente suprarealist-ironice atunci când este privit din perspectiva lumii reale in care traiește cititorul din România. Pornind de la romanul in cauza s-a discutat mult despre fenomenul lecturii in societatea actuală în comparație cu ceea ce însemna lectura cu câteva decenii in urmă.

Lumea in care noi am crescut era in alb și negru. Lumea colorată era cea din carți iar lectura era o evadare în peisaj alternativ, în ceva ce nu puteam imagina decât cu ochii minții. Cred că si cititorii din ziua de azi cauta astfel de lucruri, altfel nu ne explicăm de ce au așa de mare căutare seriile Harry Potter, Stăpânul Inelelor, Narnia. Prin urmare sunt la mare căutare autorii care scriu asfel de texte, atat in literatura străina cât și in literatura româna” a explicat profesoara Mihaela Buliga.

Filosoful si publicistul Doru Căstăian a menționat că în zilele noastre “ se remarca o creștere a interesului pentru citit la copii dar si adulții revin la lectură chiar intr-o formă capitală. Acum cincisprezece ani imi amintesc că erau multe voci care proclamau moartea carții. Iată că nicidecum cartea nu nu moare dar e adevarat că nu se simte nici in mare formă, mai ales in România unde sub trei la suta din populație citește in mod constant.

S-a evidențiat in comentarii Vlad Ciocoiu, elev in clasa a opta,  care a făcut o prezentare completă a romanului “Tropice tampe” convingând auditoriul că avem de-a face cu un roman fantastic destinat atât copiilor cât si adulților.

Un roman pentru copii cu vârste intre 9 și 99 de ani ” a conchis la final, mai în glumă mai în serios, moderatoarea Mihaela Buliga. Seara s-a incheiat cu obișnuita sesiune de autografe oferite de autor.

Text & foto: Sorin Frasina

 

Postări asemănătoare

Expoziție retrospectivă Ion Gâță la Galeriile de Artă din Brăila

Reperul

Percheziții în penitenciare

Maria Vlad Romaniţă

Proiect de peste 15 milioane de lei pentru punerea în valoare a castrului roman de la Tirighina-Barboși

Reperul