Reperul
Eveniment Galati Social

Focar de pestă porcină africană la mistreți, confirmat în județul Galați

* În pădurea de la Suceveni au fost găsiți cinci mistreți decedați, iar la trei dintre ei analizele au confirmat prezența virusului pestei porcine africane *

Primul focar de pestă porcină africană la mistreți din județul Galați a fost confirmat astăzi în fondul silvic din apropierea localității Suceveni. Au fost descoperiți în pădure cinci mistreți decedați, iar la trei dintre ei analizele au confirmat prezența virusului pestei porcine africane.

A fost convocat Comitetul pentru Situații de Urgență în vederea stabilirii măsurilor care se impun, printre care și lichidarea populației de mistreți din zona afectată. ,,Avem, pe Fondul de Vânătoare nr. 30 de la Suceveni, confirmare la trei porci mistreți din cinci găsiți morți, diagnostic virusul pestei porcine africane”, a declarat dr. Carmen Stroia, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Galați.

Inginerii silvici sunt îngrijorați deoarece mistreții sunt animale care migrează mult și există riscul ca asta să ducă la extinderea bolii. ,,Este unul dintre cele mai importante fonduri de vânătoare la mistreți. Din păcate, a fost infestat cu această boală. Eu, ca inginer silvic, sunt îngrijorat pentru că considerăm că animalele sălbatice au o rezistență mult mai bună decât animalele domestice la boli. E păcat pentru că este fond de vânătoare mare. Din mistreții vânați nu a fost niciunul cu pestă. Mistrețul migrează și 30 de kilometri pe zi, dacă nu are hrană sau confort, el migrează ca un vector de răspândire a bolii. Este o vânătoare foarte grea în perioada aceasta, dar trebuie făcută pentru a nu răspândi mai mult boala. Din cifre mai avem de extras șase, pe care îi căutăm”, a spus Valentin Hahuie, directorul Direcției Silvice.

Și vânătorii gălățeni sunt în alertă. ,,Vânătorii și paznicii de vânătoare pe care îi avem angajați facem patrule mixte în fiecare zi, am luat la pas toate pădurile și toate câmpurile, nu am descoperit niciun cadavru. Acum avem 88 de porci mistreți împușcați, toți sănătoși”, a precizat Adrian Alexandru, de la Asociaţia Județeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Galați.

Postări asemănătoare

Incendiu de vegetație aproape de vamă

Reperul

Un bac fluvial militar acționează de astăzi la Galați

Maria Vlad Romaniţă

Crucea Roșie Galați a donat un sistem de ventilație pentru Terapia Intensivă COVID a Spitalului de Urgență

Maria Vlad Romaniţă