Reperul
Eveniment Galati

Focare de coronavirus în Primaria Galați și într-o fabrică de confecții militare

21 de angajați ai unei fabrici care confecționează echipamente militare, dar și patru angajați ai Primăriei Galați au fost confirmați cu noul coronavirus.

”Sunt două focare în evoluție, este vorba despre un focar la o fabrică de confecții din comuna Vânători. Acolo avem 21 de persoane confirmate pozitiv, doi suspecți și șase contacți, tot angajați ai fabricii. Al doilea focar este la Primăria Galați, unde au fost, deocamdată, confirmate pozitiv patru persoane, dintr-un total de 13. Acestea au călătorit cu un microbuz în interes de serviciu și se pare că acolo a fost sursa de transmitere”, a precizat Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați.

Reprezentanții fabricii de confecții militare spun că au luat măsuri de siguranță încă de la începutul pandemiei și că s-au făcut și testări ale personalului dar, totuși au apărut cazuri.

”Au fost luate măsuri de prevenire a infectării cu Covid 19, la nivelul firmei,  încă de la începutul stării de urgență, prin asigurarea de măști pentru personal și impunerea distanțării  sociale. Cu toate acestea, numărul personalului fiind de 135 de angajați, provenind din multe zone ale județului, au fost constatate  21 de cazuri testate pozitiv în ultimele 10 zile. Nu a fost înregsitrat niciun caz grav, unele persoane sunt internate, altele în izolare la domiciliu, majoritate pe finalul perioadei de recuperare. În prezent situația este sub  control. Am făcut raportări zilnice la Direcția de Sănătate Publică, care ne-a instruit cu privire la măsurile ce mai trebuie luate și ni s-a comunicat posibilitatea de a continua activitatea. Această situație ne-a afectat programul de lucru și suntem nevoiți ca în această perioadă să lucrăm cu personal limitat sau prin rotație, cu perioade reduse de timp sau chiar și de acasă, fapt care  care ne-a pus în situația de a decala anumite contracte publice,  amânate pe baza prevederilor legale impuse. La nivel intern, am organizat o dezinfecție cu o firmă specializată prin  nebulizare ,  am făcut două rânduri de teste certificate achiziționate de firmă, cu tot personalul, ultimul este în derulare chiar azi. Am introdus lămpi UV cu ozon pentru dezinfecția zilnică, iar personalul  a fost reinstruit cu privire la purtarea obligatorie a măștii și respectarea distanței sociale la locul de muncă  și în mijloacele de transport publice”, a declarat Eduard Nicolae, purtatorul de cuvânt al fabricii de confecții militare.

La Primărie, o deplasare în interes de serviciu la Tg. Jiu a dus la apariția îmbolnăvirilor. ”Infectarea colegilor noștri nu s-a produs în cadrul instituției, ci pe parcursul deplasării acestora, în interes de serviciu, la un eveniment pentru un program european. Ceilalți colegi de birou ai celor care au fost în această delegație nu au fost contacți direcți, prin urmare  activitatea continuă în condiții normale.  DSP a constatat că se respectă la nivelul instituției toate măsurile de prevenire a infectării, respectiv purtarea măștii, păstrarea distanței, dezinfectarea mâinilor, termoscanarea. Săptămânal, tot în vederea prevenirii, se face dezinfectarea tuturor spațiilor de la nivelul instituției”, a explicat Petrica Pațilea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați. 

În ambele focare continuă anchetele epidemiologice. ”Vor fi stabiliți toți contacții cazurilor pozitive și se vor impune măsurile de dezinfecție, care trebuie luate de firmă, și măsuri de igienă pentru întregul personal. În cazul Primăriei am identificat până acum doar patru pozitivi, mai sunt teste în lucru, așteptăm rezultatele și la fel, se stabilesc contacții celor pozitivi și se izolează/carantinează timp de 14 zile la domiciliu”, a explicat  dr. Liliana Moise, director DSP Galați. De la începutul pandemiei, la nivelul județului Galați numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 3966.

Postări asemănătoare

Pădurea Generalului: Pompierii împăduresc dealurile instabile de la Izvoarele

Maria Vlad Romaniţă

A ignorat ordinul de protecție și și-a agresat mama și fratele

Maria Vlad Romaniţă

Bărbat împușcat lângă un cazinou, adus la spital de un taximetrist

Maria Vlad Romaniţă