Reperul
Economic

Fondurile alocate programului Noua Casă, EPUIZATE

În câteva luni, banii alocați programului Noua Casa s-au epuizat, anunță reprezentanții Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii. Totodată sunt așteptate fonduri noi la rectificarea bugetară.

Potrivit statisticilor, cu toate că statul a dublat plafonul de creditare pentru locuințele noi, 8 din 10 români care și-au luat un apartament prin programul Noua Casă au făcut un împrumut la bancă pentru cel mult 70.000 de euro – credit ce are garanții de stat de 50% și pentru care avansul este de 5% din valoarea achiziției.

Chiar dacă fondurile pentru Noua Casă s-au epuizat, românii nu renunță la visul de a deveni proprietari. Analiștii din domeniul imobiliar spun că în ultimele 6 luni au observat o creștere a numărului de clienți care aleg să își cumpere o locuință printr-un credit ipotecar, chiar dacă avansul minim este de 15%. Românii au luat în iunie credite noi ipotecare în lei de peste 1,8 mld. lei, dublu față de aceași perioadă a anului trecut, fapt ce marchează un maxim lunar al ipotecarelor noi în lei din ultimii 14 ani. În 12 ani, 300.000 de români și-au luat o locuință cu ajutor de la stat, scrie digi24.

Postări asemănătoare

Digitalizarea pensiilor: 87 la sută din dosare au fost actualizate

Reperul

Pensii. Noi schimbări propuse pentru anul 2024

Reperul

Furnizorii de utilități și instituțiile publice vor trebui să accepte și plata online, cu cardul

Reperul