Reperul
Economic

Furnizorii de utilități și instituțiile publice vor trebui să accepte și plata online, cu cardul

Legea 128/2022, apărută în Monitorul oficial nr. 456, vizează, de fapt, modificarea și completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, în sensul introducerii unei noi modalități de plată cu cardul în relația cu furnizorii de utilități și cu instituțiile statului.

Concret, pe lângă plata cu cardul, indiferent dacă acesta e de debit, de credit sau preplătit, direct la casierie, printr-un terminal POS, așa cum e posibil acum, din noiembrie se vor putea plăti utilitățile, taxele sau impozitele și online, “prin aplicații care facilitează acceptarea plăților electronice”, așa cum apare în document. Obligați să accepte plata cu cardul și online vor fi, din toamnă, potrivit noii legi, „operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile și autoritățile publice (…), indiferent de modul de finanțare si subordonare, care încasează impozite, taxe, contribuții, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități, tarife, alte obligații de plată și sume pentru serviciile prestate sau intermediate”.

Totodată, sunt exceptate de la obligația menționată anterior, potrivit legii, „entitățile care au punctele de încasare amplasate în zone nedeservite de rețele de comunicații electronice”.

Postări asemănătoare

Proiect TEHNOPOL pentru eliminarea caniculei din orașe

Reperul

Țigările se scumpesc de la 1 aprilie

Reperul

A fost prelungit termenul de ridicare a voucherelor pentru cei care se vaccinează

Reperul