Reperul
Social

Galați | Scara blocului transformată în suport pentru artă tradițională

Scara blocului D6 din cartierul gălățean Micro 20 nu este una simplă, anostă și plictisitoare. Treptele sunt decorate cu desene scoae parcă de pe ștergarele bunicilor din nordul Moldovei. Autorul este Ioan Pavăl, furnalist pensionar, care a fost inspirat de o lucrare similară pe care a văzut-o pe Internet.

„Am văzut aceste motive tradiționale prima oară pe Internet, în fotografii de pe la Târgu Mureș. Mi-am spus că și la noi, în scară, ar fi frumos așa ceva. Am facut șabloane, am luate vopseluri și în patru-cinci zile, cu migală, cu atenție, am decorat treptele”, povestește Ioan Pavăl.

De altfel, pensionarul este pasionat de arta plastică. Apartamentul familiei sale este plin de operele lui, iar fiecare tablou are o poveste.

Ioan Paval este supraviețuitorul unei explozii ce a avut loc la Combinat în urmă cu mai mulți ani. A crezut că nu o sa mai vadă niciodată și primul tablou după vindecare a fost o vază cu flori. Nu are un atelier de pictură, acesta este improvizat de cate ori îi vine inspirația, în bucatarie printre ustensilele casnice ale sotiei.

Veciniilui Pavăl sunt încântați, iar specialiștii în arta populară spun chiar că avem de a face cu un talent adevărat.

Sunt motive cu denumiri frumoase, dar dacă ar fi putut ca pe lângă modelele alea să le treacă și denumirile, atunci ar fi fost nu numai îmbucurător ci și hazliu. Unele motive au nume ca dinții deșărți sau călițe ocolite. Modelele nu sunt dintr-o anumita localitate, zonă ci sunt românesti, din țara noastră. Ele trebuie promovate. Este foarte frumos ce a făcut. Poate așa văd și alții și îl imită“, a spus Paul Buța, etnograf la Centrul Cultural Dunărea de Jos.

Postări asemănătoare

(VIDEO) Spații insuficiente pentru avocații gălățeni în Palatul de Justiție

Reperul

Vouchere de vacanță pentru angajații din privat: Legea, adoptată tacit de senatori

Reperul

Spitalul Județean de Urgență Brăila revine la activitatea normală

Reperul