Reperul
Economic

Guvernul limitează indemnizațiile pentru orice tip de concediu medical

Indemnizația lunară de concediu medical, inclusiv pentru sarcină și lăuzie, limitată la 9.000 de lei, adică 3 salarii minime brute pe țară, față de 12 cât era în prezent. Potrivit unui comunicat al CNAS, Guvernul a aprobat modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, conform modificărilor, venitul lunar înscris în contractul de asigurare nu va putea fi mai mare decât valoarea a trei salarii minime brute pe ţară pentru orice tip de concediu medical, inclusiv pentru sarcină şi lăuzie. De asemenea, venitul menţionat va trebui să fie acelaşi cu cel înscris în declaraţia fiscală depusă în vedere plăţii contribuţiei de sănătate sau, după caz, cu media veniturilor lunare înscrise în declaraţie.CNAS aminteşte că persoanele fizice, altele decât salariaţii şi asimilaţii acestora, pot încheia opţional contract cu casa de asigurări de sănătate pentru concedii şi indemnizaţii medicale.

„Modificările aduse de acest act normativ sunt necesare pentru implementarea unui mecanism echitabil şi unitar pentru calculul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, în scopul gestionării eficiente a fondurilor alocate acestui domeniu”, arată CNAS.

Postări asemănătoare

Preţurile locuinţelor din România vor creşte până la nivelul celor din UE

Reperul

Până când poate fi cumpărată vechimea pentru pensie

Reperul

ANAF verifică școlile de șoferi

Reperul