Reperul
Economic Eveniment

Guvernul acordă ajutoare de stat pentru Combinatul siderurgic

Dezvoltarea și adaptarea Combinatului siderurgic ”Liberty” la noua politică europeană ce dorește reducerea emisiilor de dioxid de carbon este sprijinită de Guvernul României. 

”Liberty Galați a intrat, deja într-o schemă de ajutor de stat care a fost adoptată de guvernul nostru care prevede, pentru a crește competitivitatea produselor, rambursarea a 15 % din costul certificatelor de CO2 pe anul 2019 și 2020. Este o schemă de ajutor de stat care nu a fost folosită numai în România, este folosită și în Germania și în alte țări; schema pe care noi am utilizat-o tocmai din cauza faptului că Ordonanța 114  a crescut artificial prețul la gaze și energie electric, în special pentru consumatorii industriali și a redus competitivitatea companiilor românești. Deja, este beneficiar, sunt în curs de negociere și urmează să primească această parte de 15 % din certificatele de CO2. În ceea ce privește negocierile dintre EximBank și Liberty nu pot să vă dau detalii, dar orice decizie se ia, este aprobată într-un organism în care sunt reprezentate ministere și entități de la nivel guvernamental care vor analiza orice credit. Din punctul meu de vedere Liberty Galați, este un combinat care trebuie sprijinit, este un combinat care poate fi competitive. Programul de investiții gândit de echipa managerială este un program care se pliază pe politica europeană din cadrul Pactului Verde, de reducere treptată a emisiilor de carbon. Este și vorba despre construcția unei centrale care să producă energie bazată pe gaz și hidrogen, care va reduce foarte mult emisiile de CO2  și este vorba și despre alte parteneriate care sunt făcute între combinatul siderurgic Galați și alte entități cum este Institutul de Cercetare de la Râmnicul Vîlcea”, a  declarat  Ludovic Orban, premierul României.

Aceeași sursă a explicat și faptul că Executivul susține programul investițional al combinatului pentru ca acesta să se dezvolte și să se adapteze la noua politică europeană. Astfel va putea  asigura locuri de muncă și suport economic pentru orașul și județul Galați.

Postări asemănătoare

Comisarul european Corina Crețu clarifică situația “îndulcită” de PSD Brăila: Nu există un contract privind construirea podului cu sprijinul UE!

Sorin Rugină

De mâine se dau subvenţii pentru afaceri noi. Vezi cum poți lua peste 30.000 de euro

Reperul

Teodorovici: Lucrările la podul peste Dunăre încep anul acesta. El nu s-a făcut din cauza intereselor locale

Reperul