Reperul
Eveniment

I.Cândea, dir. Muzeul Brăilei: ”E o ocară, la Brăila, să fii membru al Academiei”

Nu mai este liniște la Muzeul de Istorie ”Carol I” din Brăila! Între directorul instituției, academicianul Ionel Cândea, și președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, mocnește un conflict. Totul a început de la inițiativa autorităților brăilene de a înființa, într-un sediu al instituției de cultură, Muzeul Umorului Desenat. Lăudabilă propunere, numai că lucrările care ar trebui expuse în acest spațiu sunt insuficiente, iar unele dintre acestea nu sunt nici originale, susține Cândea. Directorul Muzeului de Istorie ”Carol I” a propus ca în spațiul de pe strada Ana Aslan să se înființeze, la parter și primul etaj, biblioteca muzeului care conține peste 50 000 de volume rare, iar Muzeul Umorului Desenat să fie amenajat la mansarda clădirii. Invitat la Reperul TV, academicianul Ionel Cândea a expus situația.

”Ne-a fost dat acest spațiu, dar aștept să văd care este patrimoniul de caricaturi, pentru că va fi un Muzeu al Umorului Desenat. Până la acest moment, motivul care mă îndeamnă să aștept este următorul: i-am cerut depozitarului acestor lucrări, Centrul de Memorie Culturală (…) să-mi dea în scris numărul de lucrări pe care îl deține. Eu știam că este vorba despre 3000 de lucrări, adunate în peste 30 de ani, caricaturi originale credeam. S-a întâmplat nenorocirea cu doamna Maria Pușcaciu. Doamna care a urmat la conducere a venit și mi-a arătat negru pe alb: sunt doar 107 lucrări. Pe de altă parte, am expertizat caricaturile și doar 53 sunt originale. Noi nu ne putem juca, suntem muzeu, nu putem să luăm orice de la oricine. Nu putem să expunem copii xerox”, a declarat Ionel Cândea.

Din păcate, nu a avut loc un dialog între președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, și directorul Muzeului de Istorie a Brăilei, academicianul Ionel Cândea, pentru a lămuri situația.

”Din păcate, domnul președinte Francisk Chiriac a pus problema aceasta, a întârzierii realizării Muzeului Umorului Desenat, cu presa. Pentru mine este chiar straniu… Să vorbești cu presa și să nu vorbești cu cel căruia i-ai încredințat sarcina asta și care și-a asumat-o prin contractul de management și mai ales prin acea anexă la contract care se numește programul minimal… Limbajul la care s-a ajuns e… A ajuns un profesor universitar și membru al Academiei Române să fie tratat într-o manieră  (n.r. Ionel Cândea este membru al Academiei Române). E o ocară la Brăila să fii membru al Academiei. Nu se poate așa ceva! Nu au cum să-mi ceară demisia cât timp eu îmi îndeplinesc sarcinile. Să mi se dovedească faptul că există lucrări autentice și într-o noapte le expunem”, a mai adăugat la Reperul TV, academicianul Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei.

Cândea a mai subliniat în cadrul aceleiași emisiuni că există loc suficient în spațiul de pe strada Ana Aslan, atât pentru biblioteca documentară a muzeului, cât și pentru Muzeul Umorului Desenat.  

Postări asemănătoare

A băut până când a murit. Avea 6,3 la mie alcool în sânge!

Maria Vlad Romaniţă

A vrut să ia permisul și a pus șpagă în dosar, dar s-a ales cu dosar penal

Maria Vlad Romaniţă

Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, confirmat cu noul coronavirus

Maria Vlad Romaniţă