Reperul
Eveniment Galati Social

Ignat în august. Gălățenii de la țară își taie porcii de frica pestei africane

* Oamenii spun că nu vor să le omoare statul porcii și să îi despăgubească cine știe când *

În multe dintre comunele gălățene, de acum două zile, de când s-a auzit că în județ este un nou focar de pestă porcină africană, a început Ignatul. Oamenii își taie singuri porcii. Ei spun că nu au de gând să stea până când ajunge boala și la animalele lor, să rămână fără ele și să stea apoi la mila statului așteptând despăgubirile. Porcii le-ar fi uciși oricum, cred oamenii.

Mulți săteni sunt supărați sau chiar au lacrimi în ochi. ,,Cum să nu plâng? Neam de neamul nostru nu a tăiat porcii în august! Așteptam Ignatul, în decembrie, să avem la copii carne, cum e tradiția. L-am tăiat eu singur. Ce e de la Vameș până la noi, la Liești? Oricând poate ajunge boala și vin apoi cu armata și ni-i taie, iar banii în trei luni ? Nu! Am luat ladă frigorifică și l-am tăiat eu“, spunea Nicușor Susanu, un localnic din Liești.

Cam peste tot în sat oamenii au tăiat, taie sau au de gând să își taie porcii în următoarele zile. Toți trec întâi pe la cabinetul medical veterinar. ,,A început să taie lumea porcii după ce s-a aflat de pesta de la Vameş. Se taie destul de mult. Vin şi până la 70 de porci pe zi, ieri au fost 60. Vin să facă  analize contra trichinei, nu pentru pestă, să mănânce în siguranţă, să nu se îmbolnăvească. Nu este vremea acum de tăiat porci, dar oamenii decât să le ia statul porcii mai bine îi bagă în ladă, îi prăjesc”, spunea Neculai Tecuță, asistentul veterinar din comună.

La toate intrările în județul Galați, dinspre județele limitrofe, sunt filtre unde sunt covoare dezinfectante. Acolo, polițiști și jandarmi verifică autovehiculele pentru a nu se face transport neautorizat de carne sau animale infestate cu pestă.

Postări asemănătoare

Tigări de contrabandă, la Brăila

Reperul

Arhiepiscopul Dunării de Jos a votat la referendum

Maria Vlad Romaniţă

O lebădă cu aripa ruptă a fost salvată de un poliţist de frontieră, de pompieri şi localnici