Reperul
Social

În ce condiții putem pune folii fumurii pe geamurile laterale din față ale mașinii

Legislația stabilește o valoare minimă de 70% pentru transmitanța luminii pentru ansamblul geam+folie pentru toate geamurile aflate în câmpul de vizibilitate directă a conducătorului auto (parbriz și geamurile laterale față), transmit reprezentanții Registrului Auto Român. Astfel, o folie cu transmitanța de 70% aplicată pe un geam care are din fabricație o transmitanță de 70% conduce la un ansamblu geam+folie care încalcă prevederile legale.

Concret, folia care se aplică trebuie să fie certificată de RAR și să fie aplicată de un agent economic autorizat de RAR pentru această activitate, cu respectarea condiției de vizibilitate menționată mai sus.

Agentul economic este obligat să aplice marcajul specific pe geamul pe care a aplicat folia și să elibereze un certificat de conformitate și garanție pentru lucrarea efectuată.
RAR nu menționează în cartea de identitate a vehiculului existența foliilor montate pe geamuri, întrucât acest aspect este nesemnificativ din punct de vedere al caracteristicilor tehnice ale autovehiculului.

RAR poate constata, la efectuarea inspecției tehnice periodice sau la controlul tehnic în trafic, conformitatea sau neconformitatea autovehiculului cu prevederile legale și poate lua măsurile pentru care este abilitat prin lege.

Foliile aplicate pe mașină: pentru a fi sigur că nu vei fii amendat sau refuzat la ITP, trebuie să ai în vedere patru condiții obligatorii:

Foliile aplicate pe mașină să fie omologate de R.A.R.
Atelierul care execută montajul trebuie să fie autorizat de R.A.R pentru această activitate.
Sub folii să fie aplicate timbre cu toate datele cerute de către R.A.R.
Să se elibereze Declarație de Conformitate cu datele cerute de către R.A.R.

Conform noilor reguli din Codul Rutier, șoferii care se urcă la volan nu au voie să lipească nimic pe parbriz, care poate estompa sau împiedica vizibilitatea, precumiconițe, cruci, CD-uri sau jucării de pluș.

Este interzisă afișarea de fotografii pe geamurile laterale sau pe parbriz.

Clasa a IV-a de sancțiuni prevede amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă. Șoferii care încalcă aceste reguli riscă amenzi între 1.305 și 2.900 de lei.

Accesorizarea maşinii cu diverse obiecte, în zona parbrizului sau geamurilor, poate atrage amenzi considerabile. Este un detaliu din lege poate mai puţin cunoscut.

Totodata, dacă ai multe odorizante la oglindă sau alte obiecte ornamentale pe bord ori pe geamuri, ce pot obtura vizibilitatea la volan, Poliţia te poate amenda cu până la aproape 3.000 de lei.

Legislația rutieră în vigoare stabilește că “aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni.

Accesoriile amintite în Codul rutier pot fi odorizante, carnete de notițe, diverse obiecte religioase (icoane și cruciulițe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate și altele, dar și vinietele sau abțibilduri “colecționate” pe marginea parbrizului.

Postări asemănătoare

Viorel Tănase a plecat la FCSB

Reperul

Exercițiu de amploare la Șantierul Naval „Damen” Galați

Reperul

Deținuții din Galați au jucat rolul lui Moș Nicolae pentru copiii defavorizați

Maria Vlad Romaniţă