Reperul
Eveniment Galati

Încă o suspiciune de pestă porcină în județul Galați, de data aceasta la Tudor Vladimirescu

* Suspiciunea de pestă porcină a fost confirmată de Laboratorul Sanitar Veterinar din Iași, iar autoritățile au sacrificat deja cei 15 porci din gospodăria în care a apărut boala *

O nouă suspiciune de pestă porcină în județul Galați. Boala a apărut acum într-o gospodărie din extravilanul comunei Tudor Vladimirescu și a fost confirmată sâmbătă de către Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași.

Ca urmare, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a dispus sacrificarea prin ucidere preventivă a celor 15 porci din exploatație, interzicerea ieșirii din exploatații a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor și altor obiecte susceptibile de a transmite boala, precum și punerea sub supraveghere clinică a suinelor din comuna Tudor Vladimirescu.

Între timp, suspiciunea anterioară de pestă, apărută zilele trecute la Cavadinești, a fost confirmată de Laboratul Național de Referință de la București, iar autoritățile locale au înăsprit măsurile în zonă. „Pe 7 septembrie, Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București– Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului pestei porcine africane la exploatația din extravilanul comunei Cavadinești, fapt pentru care se pune în aplicare Planul de măsuri la confirmare, instituindu-se astfel zona de protecție în jurul focarului, de minim 3 km, până la intrarea în sat Cavadinești, comuna Cavadinești, și spre sat Rogojeni, și zona de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include  zona de protecție, pe raza localităților Suceveni, Rogojeni, Vădeni, Cavadinești, Gănești”, a comunicat Prefectura Galați.

În aceste zone, deplasarea și transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepția cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părasi o exploatație fără autorizare; animalele sunt suspuse catagrafierii și supravegherii clinice de către medicii veterinari etc. Se mențin în continuare filtrele de control și filtrele de dezinfecție, atât cele rutiere, cât și cele individuale din gospodăriile care dețin porci.

Postări asemănătoare

Control amplu pe șosele în toată Europa

Alcoolemie de 1,45 mg/l alcool pur în aerul expirat pentru un gălățean aflat la volan

Maria Vlad Romaniţă

Focar de COVID 19 la Căminul de bătrâni „Sf. Petru și Pavel” din Brăila

Reperul