Reperul
Economic

Invalizii, veteranii şi văduvele de război vor primi, lunar, și o indemnizație de gratitudine

Potrivit MApN, proiectul de OUG adoptat miercuri de Executiv, prevede ca invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război să li se acorde lunar o indemnizație de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul în care se face plata.

În prezent, câştigul salarial mediu brut este de 5.380 de lei,  astfel că indemnizația de gratitudine va avea valoarea, în 2021, de 2.690 de lei, sumă neimpozabilă.

Indemnizația de gratitudine se va cumula cu indemnizația de care beneficiază acum invalizii, veteranii şi văduvele de război. Așa cum stabilește Legea nr. 49/1991, invalizilor, veteranilor și văduvelor de război li se acordă indemnizații de valori diferite, în funcție de categoria din care fac parte. Astfel:

invalizii de război primesc

1.500 de lei lunar – pentru marii mutilați și cei încadrați în gradul I de invaliditate;

1.000 de lei lunar – pentru cei încadrați în gradul II de invaliditate;

900 de lei lunar – pentru cei încadrați în gradul III de invaliditate;

veteranii de război primesc 600 de lei lunar;

văduvele de război, dacă nu s-au recăsătorit, primesc 600 de lei lunar.

“Statul român își exprimă astfel recunoștința, respectul și admirația față de cei care și-au pus viața în slujba țării, venind cu o reparație morală și materială care să contribuie la asigurarea unui venit suplimentar pentru aceste categorii de beneficiari”, mai scrie în comunicatul MApN.

În România există acum 2.521 de invalizi, veterani sau văduve de război.

Postări asemănătoare

(VIDEO) A. Naggar (secretar de stat MIPE), despre Planul de Tranziție Justă: „Scopul este diversificarea și dezvoltarea economică a județului Galați”

Reperul

Toate pensiile vor fi recalculate

Reperul

Ministrul Energiei anunţă că scumpirile la energie electrică şi gaze pe pieţele internaţionale se vor regăsi și în facturile românilor

Reperul