Reperul
Politic Social

Ioniță: Din cauza prețurilor prohibitive, unii pacienți din România nu mai au acces la tratament

* Deputatul PNL de Brăila i-a solicitat ministrului Sănătății o reacție pe această temă *

Dispariția unor medicamente esențiale, în special a celor cu preț redus, ca urmare a aplicării unei Ordonanțe de Guvern, a intrat în atenția deputatului PNL de Brăila, Antoneta Ioniță, care s-a adresat ministrului Sănătății, Sorina Pintea. Medic de profesie, depuatul liberal cunoaște situația și consideră că actuala stare îi pune pe unii pacienți în situația de a nu mai avea acces la tratament din cauza prețurilor prohibitive și, prin urmare, de a fi condamnați să nu-și poată rezolva problemele de sănătate.

”Restricționarea accesului la medicamentele esențiale vine pe fondul introducerii, pentru producătorii de medicamente, a unei contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, cunoscută sub numele de ”taxa clawback”. Conform studiilor de piață, aplicarea uniformă a formulei de calcul pentru această contribuție a dus la dispariția a mii de medicamente din farmaciile din țară, în special a medicamentelor mai ieftine, sub 25 de lei, în marea lor majoritate fabricate în România. Realitatea este că situația este cauzată de faptul că aplicarea acestei taxe are un impact mult mai puternic asupra medicamentelor cu preț scăzut, a medicamentelor românești bune și ieftine, care ajung să aibă un preț la vânzare sub costul de producție și pe care fabricile de medicamente au decis să nu le mai fabrice sau sunt oprite de la comercializare. De aceste medicamente beneficiau în special bătrânii și bolnavii cronic, oameni cu venituri reduse, care sunt acum în imposibilitatea de a-și mai continua tratamentul”, a avertizat Ioniță.

Aceasta i-a solicitat ministrului Sănătății să precizeze ce demersuri a făcut pentru ca medicamentele ieftine să ajungă la pacienți, dar și ce măsuri a luat pentru ca producătorii de medicamente generice din România să fie protejați, astfel încât să nu dispară și alte medicamente de pe piața internă, medicamente de care bolnavii din România au nevoie și pe care să-și permită să le cumpere.

Postări asemănătoare

N. Marin (Pro România): ”Ei nu vor să renunțe la pensiile speciale. Vor doar să-și atragă capital electoral”

Reperul

Curs gratuit de educație media pentru profesorii de limba română

Reperul

Educația în natură. Plantăm împreună!

Reperul