Reperul
Administratie Galati

ISU a primit o autoscară de la Primăria Galaţi

* Autoscara achiziționată de Primărie a costat 2,8 milioane de lei *

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi are, începând de ieri, o nouă autoscară pentru intervenţii la înălţime. Autospeciala a fost achiziţionată de Primăria Galaţi, în urma unei licitaţii, cu suma de 2.842.612,50 lei cu T.V.A.

„Au trecut mai bine de 10 ani de când încercăm să dotăm ISU cu o astfel de autospecială. Iată că Primăria a reuşit să facă acest lucru. Este o autospecială pe şasiu MAN şi scară Volkan, o achiziţie de aproximativ 2,8 milioane de lei, cu tot cu TVA, o autoutilitară care poate ridica braţul până la 40 de metri şi care poate susţine  în sarcină, cu braţul întins la maxim, aproximativ 300-350 de kilograme. Din ce am vorbit cu specialiştii, poate ridica până la aproximativ o tonă, ceea ce o face deosebită din punctul de vedere al dotărilor în gama ei de autoutilitare”, a explicat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi, prezent la sediul ISU pentru prezentarea achiziţiei.

Între timp, ISU Galaţi a mai primit două astfel de autospeciale, una fiind acum în dotarea pompierilor de la Tecuci, dar achiziţia făcută de municipalitate face ca intervenţiile salvatorilor să aibă loc în condiţii optime, fără a mai avea nevoie de ajutorul colegilor din judeţele limitrofe. „Primăria ştia că ISU a mai primit două scări, dar la momentul în care ne-am dat cuvântul şi am intrat în parteneriat cu ei şi ne-au spus care ar fi nevoile dumnealor, am demarat şi nu mai puteam  să dăm înapoi pentru că nu poţi să anulezi achiziţiile după bunul plac, dar nu cred că le este de prisos. Mă bucur că, între timp, atât Guvernul, cât şi cei de la Consiliul Judeţean, din câte ştiu eu, au pus şi ei umărul la buna dotare a ISU, ceea ce înseamnă că pe raza municipiului este a doua, plus una la Tecuci”, a adăugat primarul municipiului Galaţi.

Achiziţia este foarte importantă, mai ales că au existat perioade în care pompierii gălăţeni nu au avut nicio autoscară în dotare, ceea ce le-a îngreunat foarte tare muncă. „Au fost două proiecte începute în anii anteriori, unul a fost în parteneriat cu Primăria Galaţi, care prevedea dotarea ISU cu o autospecială de intervenţie pentru lucru la înălţime. Aveam o autoscară din 1983. Avem în vedere simultaneitatea unor incendii în municipiu, unde avem multe clădiri înalte şi chiar aveam nevoie de o astfel de autospecială. Scara veche nu mai era utilizată din cauza uzurii fizice şi morale. Au fost şi perioade în care ISU a acţionat şi fără autoscară. Au fost cazuri în care, în loc să avem un dispozitiv de lucru la înălţime, pe exteriorul clădirii, a trebuit să ne punem viaţa în pericol şi să facem dispozitivul pe casa scării cu măsuri suplimentare de protecţie. Cu această autoscară se poate interveni inclusiv la blocurile turn de pe strada Brăilei,  în condiţii de siguranţă”, a explicat col. Vasile Onu, prim adjunct al inspectorului şef ISU Galaţi.

Primăria Galaţi a mai făcut, anul trecut, şi alte achiziţii pentru ISU, precum drujbe sau utilaje de mici dimensiuni, care să le uşureze munca pompierilor.

Mai mult, primarul Ionuţ Pucheanu nu exclude ca municipalitatea să ofere în continuare ajutor salvatorilor, asta dacă ei vor solicita şi alte dotări pentru buna funcţionare a Inspectoratului.

Postări asemănătoare

Protest spontan al angajaților de la Finanțe și de la Vamă

Maria Vlad Romaniţă

Primăria Galați a atribuit contractele de amenajare a microcentralelor de cartier

Reperul

Teodorovici: Lucrările la podul peste Dunăre încep anul acesta. El nu s-a făcut din cauza intereselor locale

Reperul