Reperul
Eveniment Galati

Județul Galați, uitat la ”masa” alocării despăgubirilor după calamitățile din acest an

Galațiul lipsește de pe harta țării când este vorba despre despăgubiri pentru localitățile afectate de inundații și grindină în acest an. 30 de localități gălățene în care trăiesc peste 400.000 de locuitori nu au primit niciun ban de la Guvern ca despăgubiri. În unele comune nu au ajuns nici măcar comisiile de evaluare. 21 de primari și președintele CJ Galați cer Guvernului României să nu uite că și gălățenii sunt tot români.

Acum câteva zile în urmă Guvernul a aprobat din nou pentru 22 de județe din România suma de 374 milioane de lei, adică vorbim de 22 de județe, iar Galațiul nu este inclus aici. Primarii au fost obiectivi și au cerut doar 9  milioane de lei, 2 milioane de euro. Adică Guvernul României a alocat 374 de milioane, ceea ce înseamnă peste 60 de milioane de euro și nu a putut să aloce și județului Galați măcar 2 milioane de euro pentru ca oamenii aceștia să poată să repare drumurile și efectele calamităților din luna mai până în luna august. Vrem să spunem Guvernului României că și Galațiul există în România”, a precizat Costel Fotea, președintele C.J. Galați.

21 de primari din județ și-au unit vocea cu cea a președintelui C.J. și cer banii de care comunitățile lor au nevoie. În unele localități nu a ajuns nici comisia de evaluare. Este și situația comunei Slobozia Conachi unde inundațiile au lovit comuna succesiv de 4 ori, pe 19, 21 iunie și pe 2 și 24 iulie, în urma cărora 15 case au fost afectate, 3 km de șanțuri cu podețe au fost colmatate și 17 km de drum județean. 

”Vreau să știți că la Slobozia Conachi nu a venit nici comisia măcar să spună bună ziua domnul primar, ce probleme aveți? Am reparat și ne-am descurcat singuri“, a spus primarul localității. Reprezentanții Guvernului în teritoriu spun că se va rezolva situația și pentru Galați. Nu se știe, însă, când.

”Au fost trimise datele din rapoartele comisiilor către Compania Națională de Investiții și urmau să poarte discuții dacă primesc sau nu aceste finanțări. Într-adevăr a mai fost întocmită o documentare pe o rezervă numai că nu a fost întocmită la timp documentația pentru a fi trimisă la București”, a precizat Paul Cristea, subprefectul județului Galați.

Postări asemănătoare

Cadavre de porci care pluteau pe Dunăre, recuperate de pompierii brăileni

Reperul

Scandal la Munteni după ce o minoră a fost răpită

Maria Vlad Romaniţă

Crimă la Drăgănești

Maria Vlad Romaniţă