Reperul
Eveniment Galati Social

La Suceveni, toți porcii din sat au fost omorâți după apariția unor noi focare de pestă africană

* Acțiunea a fost una de prevenție pentru a stopa avansarea pestei porcine spre mijlocul județului *

A fost amărăciune, deznădejde și furie printre localnicii din comuna Suceveni după ce sâmbătă, de dimineață, autoritățile au mers prin sat ca să omoare porcii. Medicii veterinari, sprijiniți de autoritățile locale și supravegheați de polițiști și jandarmi, au ucis toți porcii din sat. Acțiunea a fost una de prevenție pentru a stopa avansarea pestei porcine spre mijlocul județului.

Descoperită în urmă cu o săptămână la o fermă aflată la șase kilometri distanță de comună, pesta porcină a intrat și în gospodăriile oamenilor, sau cel puțin așa susțin autoritățile, că ar mai fi apărut încă două focare chiar în mijlocul satului.

,,În afară de focarul de la stână, au mai apărut alte două cazuri de pestă în sat. Probabil toți porcii vor fi omorâți, nimănui nu îi place asta, dar nu avem ce face“, spunea Marian Mitrofan, primarul din Suceveni.

Oamenii care își știau animalele sănătoase acceptă cu greu varianta uciderii de prevenție. Pentru sătenii din Suceveni, animalele erau una din principalele surse de venit.

Autoritățile sanitar-veterinare spun însă că virusul este extrem de agresiv. ,,Poate produce dezechilibre economice majore, trebuie să intervenim, dar oamenii vor fi despăgubiți. Este corectă după eutanasiere atât îngroparea, cât și incinerearea animalelor“, a spus Carmen Stroia, directorul DSV Galați.

Acțiunea s-a încheiat în cursul zilei de duminică, după ce toți porcii împușcați au fost incinerați și îngropați.

Între timp, pe DN 26, în zona localității Suceveni, au fost puse filtre ce au covoare cauciucate pentru autovehicule, care sunt dezinfectate și cu atomizoare.

Un filtru similar este și la punctul trecere bac, un punct preventiv deoarece în Tulcea virusul a făcut ravagii. Pe rețelele de socializare au apărut imagini în care oamenii ar arăta că dezinfecția nu se face, este de ochii lumii. Directorul DSV Galați neagă asta. ,,Există posibilitatea ca în rezervor să existe o limită de soluție dezinfectantă de nivelul unui centimetru, jetul din atomizor este extrem de fin dispersat, aproape imperceptibil. Punctul acela de dezinfecție funcționează, la bac dinspre Tulcea, preventiv pentru că și colegii de la Tulcea au pe malul celălalt”, spune Carmen Stroia.

Postări asemănătoare

Câinele împușcat la Tg Bujor a fost operat și are șanse să trăiască

Maria Vlad Romaniţă

Secție de patiserie închisă de comisarii de la Protecția Consumatorilor

Maria Vlad Romaniţă

Coliziune cu mașina de poliție

Maria Vlad Romaniţă