Reperul
Economic

Legea pensiilor, gata la finalul anului 2022. În 2023, românii își vor putea accesa dosarul de pensie în format electronic

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că până la finalul anului viitor, România va avea o nouă lege a pensiilor.

„Un lucru pe care mi-l doresc foarte tare este să ajungem și noi, în România, cum se întâmplă în alte țări, ca atunci când dai o lege a pensiilor să nu se mai modifice vreo 50 de ani. Așa este firesc, numai la noi se modifică de la an la an și fiecare ciclu guvernamental vine cu noi propuneri și noi viziuni în privința calculării și majorării pensiilor”, a explicat ministrul Muncii.

Prin PNRR sunt alocate 100 de milioane pentru digitalizarea sistemului de pensii, pentru îmbunătățirea echipamentelor în toate casele de pensii, dar și pentru suplimentarea angajaților care să se ocupe de acest proces.

Totodată, Raluca Turcan a spus că speră ca până la finalul anului 2022, românii să aibă o nouă lege a pensiilor.

„Legea Pensiilor, cu recalcularea pensiilor, va fi gata, eu sper, la finalul anului 2022. Așa ne-am asumat în PNRR. Pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă care va include și indicele de corecție.

Acest indice de corecție se va regăsi într-o nouă formulă de recalculare a pensiilor, este un indicator scos din burtă de PSD pentru a echilibra sistemul de pensii. Formula de calcul va aduce o predictibilitate în privința calculării pensiilor pe termen lung, astfel încât orice majorare de pensie să fie scoasă din pixul politicienilor. Ani la rând, milioane de pensionari au fost amăgiți cu creșteri spectaculoase de pensii, cele mai multe nesustenabile.

Stagiul minim de cotizare este important să rămână 15 ani, minimum, pentru că în România avem 930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei care, pentru a o accesa, au nevoie de un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Așadar, rămâne stagiul minim de cotizare”, a mai precizat Raluca Turcan.

Postări asemănătoare

Programul Rabla se reduce la jumătate

Reperul

Primă de instalare pentru profesorii care se titularizează în școli din mediul rural

Reperul

PROPUNERE. Pensiile cuprinse între 2.000 și 3.000 lei să fie scutite de la impozitul pe venit

Reperul