Reperul
Eveniment Galati Social

Liga Studenților: Senatul Universității încalcă drepturile studenților

Reprezentanții Ligii Studenților din Galați avertizeză într-un comunicat de presă că, prin deciziile luate, Senatul Universității „Dunărea de Jos”, limitează dreptul studenților de a participa în mod liber și direct în procesul de alegere a rectorului pentru mandatul 2020-2024.

„Având în vedere Hotărârea de Senat nr.100/16.09.2019, prin care a fost adoptat Calendarul alegerilor pentru structurile și funcțiile de conducere la nivelul facultăților și a Universității, dizolvarea vechiului senat se realizează în data de 13 decembrie, iar constituirea noului Senat își produce efectele din data de 16 decembrie. Conform metodologiei în vigoare studenții-senatori își vor pierde calitatea în data de 13 decembrie, pierzându-și automat și dreptul de a vota în turul al doilea de scrutin”, se arată în comunicatul de presă.

Reprezentanții Ligii susțin că, astfel, studenții nu vor fi doar limitați în posibilitatea de a participa la procesul electoral, ci li se va interzice total participarea la alegeri, aspect ce este inadmisibil în cadrul unei instituții de învățământ superior, contrar constituției, legii, uzanțelor naționale și internaționale

Menționăm că referendumul privind modalitatea de alegere a rectorului s-a desfășurat cu respectarea normelor legale, prin urmare, Universitatea acceptă rigorile legii, dar doar în anumite cazuri. Prin urmare, considerăm că modul de organizarea a acestor alegeri este profund haotic și direcționat către satisfacerea intereselor unor indivizi care se declară candidați la alegerile rectorului. Un exemplu în acest sens reprezintă metodologia de alegeri pentru funcțiile de conducere în mandatul 2020-2024, care prin esență nu este o metodologie distinctă, ci o serie de „cerințe de fond, principii și dispoziții de fond” din Metodologia din 2015, fapt ce rezultă din articolul unic din Hotărârea de Senat nr. 105/16.09.2019”, mai spun reprezentanții studenților.

Liga Studenților conchide cu faptul că este obligatorie respectarea Metodologiei-cadru pentru alegeri și susține derularea unui proces electoral transparent și echitabil pentru toți candidații, prin urmare invită toate organismele decizionale la respectarea principiilor și normelor legale.

Postări asemănătoare

Pedofil reținut

Maria Vlad Romaniţă

Crește numărul gălățenilor bolnavi de gripă

Maria Vlad Romaniţă

Reținut după ce a fost implicat într-o bătaie în trafic

Maria Vlad Romaniţă