Reperul
Eveniment Galati

Locatarul unui bloc din Galați: „E vizibil cum se macină blocul”

Locatarii unui bloc din Galati alcătuit din 5 scări, construit în anii `60, trăiesc fiecare zi cu frică de când au observat crăpături mari în pereți. Blocul nu are subsol tehnic, este încadrat în gradul 2 de risc seismic, iar reprezentanții primăriei se pot implica doar dacă fac o asociere cu asociația de proprietari.

Din 2008, locatarii blocului E4 din cartierul gălățean Țiglina 1 au observat fisuri în bloc, dar nimeni nu a făcut nimic, nici măcar cei de la Asociația de pproprietari nu s-au implicat, astfel că de 2 ani, crăpăturile au devenit evidente. Toate cele 5 scări erau inițial lipite, numai că, în ultima perioadă, s-a creat o distanță între primele 3 de celelalte, din pricina tasării și a deplasării blocului.

În anul 2008, Asociația a cerut fonduri pe proiecte europene, dar nu pentru consolidare, ci pentru eficientizare energetică. De atunci, lucrurile s-au agravat, iar locatarii sunt din ce în ce mai speriați. „Stăm cu frică. E vizibil cum se macină blocul. La un cutremur, ne îngropăm morții, Doamne ferește! În ultimii ani s-a accentuat treaba și mai tare, deja prin casă se aud cum pocnesc ușile, parchetul, pereții. Eu mi-am schimbat ușile, am pus culisante pentru că nu mi se mai închideau deloc celelalte. Nu știm ce să facem“, a spus Mihai Lazlo, unul dintre locatari.

„Ne  este tuturor teamă. Afară și pe scări, în interior, se vede cum se macină tot. Am făcut sesizări de nu știu câte ori la asociație și ni s-a spus că blocul nu se dărâmă. Eu, în sufragerie, mă duc la vale. Nu mai pot să rezist”, se plânge Anișoara Ilie, altă locatară.

Autoritățile susțin că îi pot ajuta pe locatari doar dacă se implică și asociația, altfel, find proprietate privată nu au cum să se implice. „Blocul E4 din cartierul Țiglina 1 a fost expertizat în anul 2008, iar la acea vreme Primăria a pus la dispoziția asociației de proprietari această expertiză, precum și modalitatea în care asociația putea continua demersurile în vederea consolidării acestui bloc, respectiv contractarea unei firme pentru  proiectarea și execuția lucrărilor. Vorbim de o proprietate privată, prin urmare, Primăria nu poate să intervină în nici un fel. Dar, există posibilitatea realizării unui parteneriat între Primărie și asociația de proprietari. Am făcut nenumărate rânduri apel către asociațiile de proprietari să vină în parteneriat cu noi, astfel încât să atragem aceste  fonduri europene pentru astfel de lucruri, lucru care s-a și întâmplat. Avem acum în derulare astfel de proiecte petru mai bine de 50 de blocuri.  Din 2008 și până acum nu a mai semnalat Primăriei Galați că s-au produs modificări în structura de rezistență a blocului. Perioada de depunere a proiectului este foarte strânsă pentru finanțare prin PNRR, fapt pentru care au fost avantajate acele asociații de proprietari care și-au făcut expertizele și studiile de audit. Este și cazul blocului N6, afectat de explozie acum patru ani.  Blocul E 4 este  încadrat în clasa doi de risc seismic, iar prin Ordonanța 20 privind unele măsuri de reducere a riscului seismic la clădirile existente, pot fi consolidate cu bani de la bugetul național clădirile cu risc seismic 1“, a precizat Petrica Pațilea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați.

Postări asemănătoare

(VIDEO) Dosar penal pentru exercitarea fără drept a unei profesii

Maria Vlad Romaniţă

Urmărit internaţional pentru furt în Austria, reținut în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea

Maria Vlad Romaniţă

DSP Galați are din nou director executiv

Maria Vlad Romaniţă