Reperul
Social

MAI: Durata de eliberare a unui pașaport simplu electronic este de cel mult trei zile

Potrivit unui comunicat publicat marți pe pagina de Facebook a MAI, termenul mediu de eliberare a pașaportului simplu epectronicla nivel național a fost de aproximativ 2,5 zile, unul dintre cele mai scurte din Uniunea Europeană.

”Precizăm că, în perioada 01.01. – 12.08.2021 pașapoartele simple electronice s-au eliberat într-un termen mediu la nivel național de circa 2,5 zile, acesta fiind unul dintre cele mai scurte termene de eliberare a documentelor de călătorie, prin raportare la celelalte state ale Uniunii Europene”, se arată în informarea ministerului.

Așadar, timpul de așteptare pentru obținerea pașaportului simplu electronic s-a redus semnificativ. Precizăm că durata de valabilitate a acestuia este de zece ani.

Programările în scopul depunerii cererilor de eliberare a pașapoartelor simple electronice/simple temporare nu se solicită telefonic sau pe e-mail, ci se realizează exclusiv prin completarea de către persoanele interesate a formularului on-line de pe platforma www.epasapoarte.ro.

Direcția Generală de Pașapoarte recomandă cetățenilor, pentru evitarea supraaglomerării, să se programeze online pentru depunerea cererilor de pașapoarte la oricare serviciu public comunitar de pașapoarte, în cadrul programului de lucru cu publicul, indiferent de domiciliul/reședința pe care o au.

“Prezentarea cetățenilor la sediul serviciului public comunitar de pașapoarte mai devreme de ora programării nu determină preluarea cererilor în avans, întrucât trebuie respectat intervalul orar stabilit pentru fiecare programare în parte”, se arată într-un comunicat al instituției.

Eliberarea documentelor de călătorie se poate face într-un interval cuprins între cinci și maximum 10 zile lucrătoare, în funcție de volumul cererilor aflate în curs de soluționare.

Statusul cererii de emitere a paşaportului simplu electronic poate fi verificat în timp real, accesând link-ul disponibil pe platforma www.epasapoarte.ro, secțiunea Status pașaport, pe site-ul oficial al Direcţiei Generale de Paşapoarte www.pasapoarte.mai.gov.ro, precum şi pe site-urile Instituţiilor Prefectului, având ca şi criterii de căutare numărul de cerere sau ultimele nouă caractere din CNP şi data depunerii cererii.

Direcția Generală a Pașapoartelor subliniază că pașaportul românesc nu se eliberează în regim de urgență.
Contravaloarea paşaportului simplu electronic este de 258 de lei pentru persoanele cu vârsta peste 12 ani sau 234 de lei pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani. Contravaloarea pașaportului simplu temporar este de 96 de lei, indiferent de vârsta titularului.

Postări asemănătoare

Elev de la Racoviță, cu arsuri în spital după un experiment nereușit în camera de cămin

Maria Vlad Romaniţă

Mama copiilor bătuți de tată s-a întors din Anglia ca să își ia copiii

Maria Vlad Romaniţă

Galați | Acțiune civică pentru responsabilizarea pietonilor