Reperul
Braila Eveniment Galati

Meciul la Universitatea „Dunărea de Jos” continuă! Prof. univ. Cătălin Fetecău, reacție la declarațiile prof. univ. Puiu Lucian Georgescu

În urma declarațiilor făcute de prof. univ. Puiu Lucian Georgescu, în conferința de presă, referitoare la neconfirmarea sa în funcția de rector, contracandidatul său la alegerile din luna decembrie, prof. univ. Cătălin Fetecău, a reacționat printr-o postare făcută pe Facebook.

„Raportul comisiei de la minister a constatat o serie de nereguli în procesul de organizare a votului, care a condus la decizia ministrului. Practic, votul trebuie reluat, ca să se respecte toate procedurile legale. Nimeni nu este împiedicat să candideze, iar în cursă se pot înscrie noi candidați.

În mod firesc, conducerea universității ar fi trebuit să distribuie cu celeritate materialele primite de la minister către comunitatea academică, care să ia cunoștință în mod nemijlocit de informațiile din ele, iar mai apoi domnul profesor Georgescu putea să iasă în conferință de presă, să-și prezinte punctul de vedere și să precizeze ce demersuri va face pe mai departe. Domnia sa a preferat să inducă o anumită perspectivă și abia apoi a trimis documentația către membrii Senatului UDJ, într-un demers evident 𝑝𝑟𝑜 𝑑𝑜𝑚𝑜. (…)

Ar fi fost de înțeles dacă domnul profesor Georgescu ar fi enumerat anumite puncte din raport cu care nu este de acord în loc să afirme că acesta conţine „erori grave” şi „neadevăruri foarte grave” și ar fi anunțat doar că face întâmpinare la minister și apoi în instanță. Este dreptul domniei sale să spună și să facă aceste lucruri. Domnia sa a preferat însă să construiască o veritabilă teorie a conspirației și o imagine apocaliptică menită să înfricoșeze pe neinițiați și să lege strâns destinul universității de al său personal. (…)

Drept inamic principal a fost indicat Ministerul Educației iar doamna ministru Deca a fost atacată direct, cerându-i-se demisia. De asemenea, domnul Georgescu a invocat faptul că a reclamat-o pe doamna Deca la domnul Prim-Ministru. Ce să facă acesta? Să se amestece în treburile Ministerului Educației? Se va merge și mai departe, la instanțe superioare? Acum să ne întrebăm: dintre multele concursuri de rector care au loc în această perioadă, de ce ministerului i-a cășunat tocmai pe Galați și pe domnul Georgescu? De ce „invidia” nu a funcționat în cazul altor centre universitare? Sau, totuși, aici s-au găsit niște probleme iar lucrurile trebuiau să intre în matca legalității?

Neconfirmarea ar genera, spune domnul Georgescu, după 20 februarie, o veritabilă catastrofă, un vid de putere care ar duce universitatea în faliment și ar decredibiliza-o. Da, o conducere interimară nu ar putea să facă anumite lucruri, dar să sperii oamenii că nu-și vor mai lua salariile, care de fapt sunt alocate de la Ministerul Educaţiei, mi se pare o ameninţare inacceptabilă din partea unui profesor care activează de atâția ani într-un mediu academic.

Nu, universitatea va merge înainte și se va dezvolta, deoarece forța ei nu stă într-un om, oricât de capabil, ci în corpul de profesori și cercetători, oameni de mare valoare, care nu au nevoie de indicații prețioase pentru a-și face treaba. (…)

În concluzie, în cadrul conferinței de presă domnul profesor Georgescu a insinuat că ordinul de neconfirmare a știrbit grav imaginea și demnitatea universității. Ne întrebăm: această luptă cu toată lumea și identificarea persoanei Puiu Lucian Georgescu cu Universitatea „Dunărea de Jos” aduce universității un plus de credibilitate? De asemenea, problema alegerilor a fost tratată ca o chestiune minoră, domnul Georgescu susținând că alte lucruri (proiecte, achiziții) sunt mai importante. (…)

Universitatea „Dunarea de Jos” e de 75 de ani aici, aici am găsit-o toate generaţiile de studenţi şi profesori şi aici o vor găsi şi generaţiile viitoare, nu a venit nimeni cu ea de acasă. Deocamdată atât”, a scris într-o postare pe Facebook prof. univ. Cătălin Fetecău.

 

 

 

Postări asemănătoare

Noi cazuri de Covid 19 pe platforma Șantierului Naval Galați

Maria Vlad Romaniţă

Copilul dispărut în această dimineață a fost mușcat de câini

Maria Vlad Romaniţă

Pietre de chihlimbar ascunse în bagajul unui tânăr

Maria Vlad Romaniţă